Lassan, lassan eltelik tizehárom hónap a kulináris blogszférán való jelenlétünkből, mindeközben már már megengedhetetlenül egy éves születésnapunkról is elfeldkezünk. Persze a valóság ettől távol áll. Megfeledkezés helyett inkább krónikus idő hiányról lehetne beszélni. De azt hiszem a publikálás hullámzó jellege már eddig is igazolta e kevésbé szerencsés tulajdonságunkat. Főzés továbbra is gőzerővel folyik házaink táján, annak ellenére, hogy folyamatos költözés az életem. Bár ennek ellenére rendje és módja szerint elkészült a rumos sárgabarack lekvár, a szilva is befőzésre került és a görögdinnye szezon befejeztét is méltán, görögdinnyés curryvel zártuk. Tehát a főzésre még marad idő, sőt a fényképezésre is! A problémák a gép elé való leüléskor és a poszt megszerkesztésekor keződnek. Ez nekem általában majdnem ugyan annyi időt vesz el, néha még többet is, mint maga a főzés. Pedig megérné... Minket igazol, hogy még mindig itt vagyunk és nem adjuk fel, próbálkozunk. Bár tavaly Kanada előtt is fogadkoztam, hogy lesz rendszeres publikáció, akkor a munkahelyem győzött a hobbi
m terhére. Újra talán nem lenne szerencsés ugyan abba a hibába esni, így csak reményemet tudom kifejezni, hogy a spanyol kulinária felfedezésére magammal visszem olvasóinkat is néha Sevillába. A blog szülinapot szerényen, kekszel ünnepeltük. De milyen kekszel! Villám gyors és az íze semmivel sem vetekszik. Ha az ismerősi körben valaki Starbucks süti függőségben szenved, akkor ezzel érdemes lenne próbálkozni. Ha pedig valaki nem tudja, mit tud a Starbucks, ezután a recept után már nem is lesz érdemes utána járni.
Zabpelyhes keksz
Hozzávalók:
1,5 bögre liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
0,5 tkanál só
1 bögre vaj vagy zöldség olaj
1 bögre barna nádcukor
0,5 bögre kristály cukor
1 tojás
1 tkanál vanília
3 bögre zabpehely (ízlés szerint apró - kásához való - vagy nagyobb, ami a müzliben találhatóra hasonlít. Nekünk az apróbbal jobban ízlett)
1 bögre reszelt csokoládé
1 bögre mazsola
A sütőt 180 fokra hevítem. A lisztet a szódával és a sóval elkeverem. A cukrot a vajjal külön keverem el (kb krémszerű masszát kell kapni), hozzáadom a vaníliát és a tojást (vigyázni kell, hogy a felolvasztott vaj ne legyen túl forró, mert kicsaphatja a tojást). Ezt követően lassan, fokozatosan adom hozzá a lisztet és keverem. Ha jól elkevertem hozzáadom a mazsolát, a csokoládét és a zabpelyhet és újra elkeverem. Gombócokat gyúrok, hogy kilapítva 4 és 6 cm között átmérőjű darabokat kapjak (a tapasztalat szerint a nagyobbak finomabbak). Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem 13-15 percig sütöm. Amikor kész, a keksz még mindig puha, de rácson hűtve, pont kellő állapotba keményedik meg. Kihűléskor lenne érdemes fogyasztani.
P.S.: Kedves Csilla!
Köszönjük a megkeresésedet, de sajnos fogalmam sincs mikor tudnék a receptedre sort keríteni. Holnap Sevillába költözöm, amit három hét otthon lét és egy hét lettországi munka előzött meg. Szerintem nyugodtan merjél neki vágni. A végeredménynek nagyon finomnak kellene lennie.


Hozzávalók:
A spárgatökök kevés olajban két oldalról rövid ideig serpenyőn sütjük, a paprikát felmelegítjük. Míg az imént említett alapanyagok készülődnek, addig a kis darabokra tördelt/vágdalt fetát a mascarponeval elkeverjük egy külön edényben. Az öntet hozzávalóit egybeteszem egy másik edényben (lehetőleg fedővel) és összerázom (shake it well!). A spárgatököt és a paprikát rétegekben egymásra teszem, a különböző szintek között öntetet permetezet és bekenem a mascarponés fetás tölteléket. A végén leöntöm az öntettel és rászórom a pirított fenyőmagvakat.
Idén Norvégiába sajnos nem megyek, így nem fogom tudni meghosszabbítani az eper szezonomat egészen augusztusig. Itt északon az eper szemek méretének csökkenésével egyszerűen levonható a következtetés: az eperszezon a vége felé jár. Amiért a lett piacot előnyben szeretem részesíteni ilyenkor a magyarral szemben, hogy itt az árusok elsöprő többsége kiírja az általa forgalmazott eper fajtáját. Otthon általában nem szokták kiírni, sőt nem is tudják megmondani mit árulnak. Ezekkel a próbálkozásaimmal a párbeszédek mindig a szamóca vs. eper dilemmánál kötnek ki, amit itt most nem is részleteznék. Maradok az eper köznyelvi értelmezésének használatánál.
Hozzávalók:
Ez a recept még mindig abból a sorozatból való amikor a sok spanyol és mexikói recept megihletett. Hús rég került fel a repertoárban, de a melegben annyira nem is kívánkozik. De mint már írtam, engem az erős is hűt.
Ropogósra sült chilis karfiol
15. Ha kihűlt, bevonom a bevonóval, majd egy órára hűtőbe teszem. (avagy egy teljes éjszakára)

Hozzávalók:





észe tejet is fel lehetne verni. Illetve, dehogynem. A világ tele van potom pénzen kapható elemmel működő tejhabosítókkal, az IKEAtól a 100Forintos boltig.
Sosem hittem volna, de egyszer csak elkezdtem egy kukta után vágyakozni. Gyerekkori rossz emlékek fűződnek hozzá: nagy, nehéz, ormótlan - alig fér a mosogatóba, nehéz elmosni, hangos és mindent "összegőzöl". Gyerekként egészen biztos voltam benne, hogy nekem sosem lesz kuktám. Úgy főzni is nehéz, hogy az ember nem kóstolgatja a készülő művet...
elkezdtem kuktákra licitálni. Néhány óra alatt ráéreztem az ebay lényegére, és ezt a kuktát sikerült beszereznem, nem egészen 20 Euróért (kb 5000 Ft) postaköltséggel együtt. Persze, látszik rajta, hogy használt, de engem kiszolgál, és tök jól működik.





1 közepes fej brokkoli


mindenki újra Wuppertalban van, de egyúttal kihasználtuk az utolsó napsütéses őszi délutánt is, és nagy nyári élménybeszámolót tartottunk az erkélyen napozva. Az eseményre hagymatortát sütöttünk, melyhez friss badeni must dukált.
