Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csemege ajánló

Tavaszi körkérdés

2008.03.15. 10:54 avar

Zsuzsitól kaptam a magyar gasztroblogokon végighullámzó kérdést, amit eredendően Horasz indított: “Neked mikor tavaszodik ki?”

Már egy hete megjött a kérdés, s akkor azt hittem, azonnal válaszolok is, hiszen hát persze, ha van eper, akkor van tavasz is. Aztán nem válaszoltam... (oh, az az időhiány...) viszont eltöprengtem a dolgon.

Azt hiszem, a tavasz kezdete a konyhámban a friss, hazai (helyi) zöldséget jelenti.

Amikor február végén elkezdenek már éjszaka is hangoskodni az énekesmadarak ;-), akkor tudom, lassan vége a télnek. De ez sajnos ekkor még az étrenden nem látszik: a téli zöldségek/gyümölcsök uralkodnak.

A primőrökkel gondban vagyok, igyekszem elkerülni a nagyüzemben gyártottakat, bár ilyenkor tél végén néha győz a csábítás. Egyszer láttam, hogy hogy készül a paradicsom egy holland üvegházban: kis téglalapokból nő ki a felfuttatott paradicsom, a téglalapba pedig két cső be- egy cső meg kivezet. Ja és infralámpa. Azaz se föld, se nap – viszont rengeteg mű-anyag. Ehhez képest a nyolcadik kerületi kollégiumban, cserépben nevelt és könyvespolcra futtatott paradicsombokrom maga volt az ősi tenyészet. Annyira sokkoló volt a holland üvegház látványa, hogy azóta igyekszem kerülni az ilyen zöldségeket – több – kevesebb sikerrel.

Körülbelül húsvét táján viszont már győznek az ízek, (és reményeim szerint a kevésbé mű zöldségtenyésztés) és eleinte a piros retek és újhagyma merészkedik be a konyhába, majd később az uborka és paradicsom is megjelenik az asztalon.

A tavasz csúcsa nálam pedig egyértelműen az eper és a spárga megjelenése. Azazhogy epret (meg spárgát) szinte mindig lehet kapni, télen valahonnan Dél-Amerikából esetleg Dél-Afrikából importálták, majd lassan jön a spanyol is, de ezek nem érnek. Ezek többnyire csak dísz-növények: szinük van, de a beltartalom elmarad. Az az igazi tavaszünnep, ha helyi epret, spárgát eszik az ember. Az a néhány hét, amikor minden piaci árus frissen szedett spárgát meg epret árul – na, az a tavaszi gasztronómiám csúcsa.

Az idei nagy terv, hogy felbíztatom a barátaimat és elmegyünk egy nap egy szedd-magad-eperföldre.


"Ez a nóta, nóta, nóta, nóta körbejár,

ez a nóta, nóta valakire rátalál..."

Citromtorta, neked mikor tavaszodik ki?














A képek forrása: www.edenkert.hu , www.biopiac.net

2 komment

Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr28381848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi · http://zsuzsifoz.blogspot.com 2008.03.15. 15:11:41

Jó eperszedést már előre is!

Ottotto 2011.05.16. 14:26:25

Halloooo geile Seite aus Deutschland. Der ultimative Onlineshop, wenn es um Heimtextilien und Wohnaccessoires in super Qualität geht.
www.urbanara.de
süti beállítások módosítása