Budapesti búcsú vacsorám receptjével igen régóta tartozom kedves barátomnak. A publikálási csúszás ország/konyha váltás esetén természetes, ám ez esetben a fő visszatartó erő maga a fénykép hiánya, ugyanis a tapasztalatok alapján pont a fénykép szokta idecsalogatni az olvasókat. Itt északon még nem nyílt módom a recept reprodukálására, mivel nem férek hozzá elfogadható áron bazsalikomhoz. Nagymamám hiába ültetett, a hideg éjszakák miatt nem nőnek.
Bazsalikommal (avagy pestoval) és paradicsommal rakott spárgatök (idegenül: cukkíni)
Hozzávalók:
100 g bazsalikom levél (friss egész nem szárított) avagy 2szer ennyi frissen készített pesto, egy recept itt elérhető
500 g paradicsom
2 db kisebb spárgatök
bors
½ tkanál szerecsendió
½ tkanál kakukkfű
1 tkanál oregánó
1 fej fokhagyma (kb 4 gerezdre lesz igazán szükség)
4 nagyobb tanyasi tojás
150 g jobb sütésre alkalmas sajt
reszelt parmezán
100 ml tejföl
olíva olaj
ízlés szerint egy fej brokkoli vagy karfiol
A spárgatököt karikákra vágom és a karikák mindkét felét bedörzsölöm sóval és borssal. Az olíva olajon kissé megsütöm őket, majd tűzálló edényben elkezdem rakni rétegenként. A spárgatökkel kezdem, majd a paradicsom karikák következnek, rájuk kerülnek a megmosott bazsalikom levelek (avagy a pesto). Majd az egészet kezdem elölről, míg el nem fogynak az alapanyagok. A fokhagymát csak és kizárólag a második réteg spárgatökre raktam, mert nem szerettem volna, ha ez az íz dominál. (de aki nem szereti nyugodtan elhagyhatja ezt a hozzávalót.)
A tetejére nekem rákívánkozott egy kis karfiol, de korábban már brokkolival is megállta a helyét. [A kollégiumban a többség nem szokta tudni az ilyen zöldségek előkészítésének módját, így okulásként inkább megírom. Sós forrásban lévő vízben a brokkolit max 5 percig, a karfiolt kb max 10 percig főzzük. Érdemes venni a fáradságot és szirmokra/rózsákra/ kisebb fejekre szedni őket.]
A tojásokat, mintahogyan a rántottához, összeverem és hozzákeverem a fűszereket, a tejfölt – addig keverem, míg egyenletes nem lesz. A legvégén elkeverek benne egy marék apróra reszelt sajtot. Ezzel öntöm nyakon a rakott spárgatököt. Edénye válogatja, de ha nem volt elég az egyenletes leöntéshez, akkor még egy adagot készítek. A maradék sajtot rászórom és 190 fokos sütőben kb 20 percig sütöm (vagy a sajt színe válik aranybarnává vagy a karfiol/brokkoli széle kezd el már barnulni).