Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csemege ajánló

Bazsalikommal (pestoval) és paradicsommal rakott spárgatök

2008.07.01. 00:00 nordiquetortue

Budapesti búcsú vacsorám receptjével igen régóta tartozom kedves barátomnak. A publikálási csúszás ország/konyha váltás esetén természetes, ám ez esetben a fő visszatartó erő maga a fénykép hiánya, ugyanis a tapasztalatok alapján pont a fénykép szokta idecsalogatni az olvasókat. Itt északon még nem nyílt módom a recept reprodukálására, mivel nem férek hozzá elfogadható áron bazsalikomhoz. Nagymamám hiába ültetett, a hideg éjszakák miatt nem nőnek.

 

Bazsalikommal (avagy pestoval) és paradicsommal rakott spárgatök (idegenül: cukkíni)

 

Hozzávalók:

100 g bazsalikom levél (friss egész nem szárított) avagy 2szer ennyi frissen készített pesto, egy recept itt elérhető

500 g paradicsom

2 db kisebb spárgatök

bors

½ tkanál szerecsendió

½ tkanál kakukkfű

1 tkanál oregánó

1 fej fokhagyma (kb 4 gerezdre lesz igazán szükség)

4 nagyobb tanyasi tojás

150 g jobb sütésre alkalmas sajt

reszelt parmezán

100 ml tejföl

olíva olaj

ízlés szerint egy fej brokkoli vagy karfiol

 

A spárgatököt karikákra vágom és a karikák mindkét felét bedörzsölöm sóval és borssal. Az olíva olajon kissé megsütöm őket, majd tűzálló edényben elkezdem rakni rétegenként. A spárgatökkel kezdem, majd a paradicsom karikák következnek, rájuk kerülnek a megmosott bazsalikom levelek (avagy a pesto). Majd az egészet kezdem elölről, míg el nem fogynak az alapanyagok. A fokhagymát csak és kizárólag a második réteg spárgatökre raktam, mert nem szerettem volna, ha ez az íz dominál. (de aki nem szereti nyugodtan elhagyhatja ezt a hozzávalót.)

A tetejére nekem rákívánkozott egy kis karfiol, de korábban már brokkolival is megállta a helyét. [A kollégiumban a többség nem szokta tudni az ilyen zöldségek előkészítésének módját, így okulásként inkább megírom. Sós forrásban lévő vízben a brokkolit max 5 percig, a karfiolt kb max 10 percig főzzük. Érdemes venni a fáradságot és szirmokra/rózsákra/ kisebb fejekre szedni őket.]

A tojásokat, mintahogyan a rántottához, összeverem és hozzákeverem a fűszereket, a tejfölt – addig keverem, míg egyenletes nem lesz. A legvégén elkeverek benne egy marék apróra reszelt sajtot. Ezzel öntöm nyakon a rakott spárgatököt. Edénye válogatja, de ha nem volt elég az egyenletes leöntéshez, akkor még egy adagot készítek. A maradék sajtot rászórom és 190 fokos sütőben kb 20 percig sütöm (vagy a sajt színe válik aranybarnává vagy a karfiol/brokkoli széle kezd el már barnulni).

 

2 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bazsalikom cukkíni spárgatök

A bejegyzés trackback címe:

https://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr45546720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nordiquetortue 2008.07.01. 18:42:50

Kísérteties egybe eséssel, valami hasonló égigérő paszulyéknál: egigeropaszuly.blogspot.com/2008/07/slt-cukkini-pestoval-knny-nyri-2.html

MindennapiManna · http://egigeropaszuly.blogspot.com/ 2008.07.02. 15:55:28

Ez vicces:) Kicsit le vagyk maradva az olvasással, nem tűnt fel. Különben az ilyenekkel már nem foglalkozom, azt hiszem, ha van génemlékezés, akkor léteznie kell kollektív gasztroblogger tudatnak is. Így kivédhetetlen, hogy ugyanazt főzzük. Az is mulatságos, hogy én sem tegnap készítettem, most került rá sor.
süti beállítások módosítása