Kinőtt a nagyi kertjében a rebarbara, így nem volt mit tenni el kellett készíteni. Anyukámék valami édeset szerettek volna, pedig sok minden mást is lehetett volna belőle. És ha nem is legközelebb, akkor majd a következő nyáron. A rebarbarának sok titka van, de talán a legköztudottabb, hogy mérgező a levele. Ám a piacon amúgy is levél nélkül árulják. Mielőtt eljöttem volna otthonról, imitt-amott már árulták, persze nem tudom milyen minőségben. A lényeg, hogy a nagyi rebarbarájáért nem kellett aggódnom, de még így is meghámoztam. Biztos, ami a biztos, a brit ismerősök meg amúgy is furán nem mosnak meg dolgokat, így az már nem is lepett meg, hogy a rebarbarát nem hámozzák. Íme a most már általam is kipróbált receptjük, hámozott rebarbarával:
Tejfölös rebarbara süti (puding formájában is fogyasztható)
Hozzávalók:
100 g vaj (szobahőmérsékleten)
100 g porcukor (ne sajnáljuk a minőséget, mert ízben érezhető)
100 g vegyes dió, mogyoró és mandula (durván aprítva)
1 tkanál fahéj
250 g sötét muscavado (nád) cukor
1 nagy tojás
225 g liszt
1 tkanál szódabikarbonát
300 ml tejföl (20% körül)
300 g rebarbara (egy centis darabokra vágva)
Gázsütőt 180 C, elektromosat 160 C fokra hevítjük kb 30x40x3 cm (eredeti recept szerint 33x23x5 cm) formába sütőpapírt teszünk. Az oldalakat szükség esetén kivajazzuk. Ha puding formájában tálaljuk, akkor bármilyen sütőbe rakható kivajazott edény megteszi. A vaj egyötödét felolvasztjuk és a porcukorral, a diós, mogyorós, mandulás keverékkel, valamint a fahéjjal elkeverjük. Félretesszük.
Külön a nádcukrot a maradék vajjal és tojással elkeverjük. Ha már krémes hozzáadjuk a lisztet, fél teáskanál sót és a tejfölt. Utoljára adjuk hozzá a rebarbarát.
Rebarbarás tésztát a formába öntjük, majd a tetejére a diós, mogyorós, mandulás keveréket tesszük. 30-35 percig sütjük. Azonnal tálaljuk, ha puding formában szeretnénk elfogyasztani. Süti esetén hagyjuk kihűlni.