Áfonyás borjú - Utolsó kommentek
blfr4@https://blog.hu
©2024 blog.hu
https://afonyasborju.blog.hu/2008/03/15/tavaszi_korkerdes/full_commentlist/1#c13495209
Válasz erre: Tavaszi körkérdés
2011-05-16T14:26:25+02:00
2011-05-16T14:26:25+02:00
Ottotto
http://blog.hu/user/608735
Halloooo geile Seite aus Deutschland. Der ultimative Onlineshop, wenn es um Heimtextilien und Wohnaccessoires in super Qualität geht.<br />
<a rel="nofollow" href="http://www.urbanara.de">www.urbanara.de</a>
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/30/puszta/full_commentlist/1#c4438018
Válasz erre: Puszta szalonnasütéssel
2009-01-07T20:09:04+01:00
2009-01-07T20:09:04+01:00
vero
http://blog.hu/user/2440
Padló!<br />
Keresem a pásztortüzet hogy kell megrakni és csak itt találom meg.<br />
Köszi. Üdv.
https://afonyasborju.blog.hu/2008/06/30/elfelejtettem_torta_valami_sargabarackos/full_commentlist/1#c4223136
Válasz erre: Elfelejtettem torta – valami sárgabarackos
2008-12-11T14:28:59+01:00
2008-12-11T14:28:59+01:00
Fehérnyúl
http://blog.hu/user/134796
bocsánat a bejegyzés helye itt: <a rel="nofollow" href="http://feher-nyul.blogspot.com/">feher-nyul.blogspot.com/</a>
https://afonyasborju.blog.hu/2008/06/30/elfelejtettem_torta_valami_sargabarackos/full_commentlist/1#c4223110
Válasz erre: Elfelejtettem torta – valami sárgabarackos
2008-12-11T14:27:28+01:00
2008-12-11T14:27:28+01:00
Fehérnyúl
http://blog.hu/user/134796
Ahogy megigértem, meg is csináltam a torta csokis változatát. Köszönöm az instrukciókat. Blogomon, mint ihletadót, fel is tüntettem bejegyzéseteket.
https://afonyasborju.blog.hu/2008/06/30/elfelejtettem_torta_valami_sargabarackos/full_commentlist/1#c4030905
Válasz erre: Elfelejtettem torta – valami sárgabarackos
2008-11-23T00:22:05+01:00
2008-11-23T00:22:05+01:00
Fehérnyúl
http://blog.hu/user/134796
Remélem jobban vagy már! Köszönöm a válaszod. December 9-re van betervezve, majd kommentálom, hogy sikerült :):):)
https://afonyasborju.blog.hu/2008/06/30/elfelejtettem_torta_valami_sargabarackos/full_commentlist/1#c4022913
Válasz erre: Elfelejtettem torta – valami sárgabarackos
2008-11-21T21:05:44+01:00
2008-11-21T21:05:44+01:00
nordiquetortue
Pardon, kozben lebetegettem es mai napig nem voltam online.<br />
Igen, kapcsos kerek alaku formaba sutottem. A forma szelehez nyomogattam a tesztat, de nem szortam be semmivel. Ha majd kinyujtod a tesztat ujjnyi vastagra akkor latni fogod, hogy tobb, mint a 20 cm forma alapja, igy a maradekbol ki tudod alakitani ezt a magas szelet.<br />
Remelem sikerul!<br />
Jo sutest es etvagyat!
https://afonyasborju.blog.hu/2008/06/30/elfelejtettem_torta_valami_sargabarackos/full_commentlist/1#c3963345
Válasz erre: Elfelejtettem torta – valami sárgabarackos
2008-11-16T15:24:17+01:00
2008-11-16T15:24:17+01:00
Fehérnyúl
http://blog.hu/user/134796
Nagyon guszta a sütemény, én csoki puding meggy variációval szeretném megcsinálni. A kérdésem csak annyi lenne,hogy kapcsos torta formába raktad, hogy ilyen szép magas lett, és hogy csinálsz-e peremet vagy mivel van beszórva az oldala?
https://afonyasborju.blog.hu/2007/11/21/finom_alma_torta/full_commentlist/1#c3909434
Válasz erre: “Finom alma torta” - stájer almáspite
2008-11-10T23:27:29+01:00
2008-11-10T23:27:29+01:00
avar
http://blog.hu/user/48924
ha a centi nem csal, akkor 36 x 36 -os :-)
https://afonyasborju.blog.hu/2007/11/21/finom_alma_torta/full_commentlist/1#c3908749
Válasz erre: “Finom alma torta” - stájer almáspite
2008-11-10T22:20:11+01:00
2008-11-10T22:20:11+01:00
Fehérnyúl
http://blog.hu/user/134796
Húúúú, mint kezdő sütödésnek megmondanád, hogy mekkora volt a tepsi mérete?
https://afonyasborju.blog.hu/2008/07/02/sacher_becs_vs_aachen_nagymamam_szuletesnapjara/full_commentlist/1#c3454534
Válasz erre: „Sacher” Bécs vs. Aachen – Nagymamám születésnapjára
2008-09-25T08:06:07+02:00
2008-09-25T08:06:07+02:00
tarr mihályné
A csokimázzal kapcsolatban javasolnám, hogy a mázat a következőképpen csináljátok: 10 dkg tortabevonós csoki 12 dkg cukor 1 dl viz ezeket összeforralom kb 6-8 percig amig a viz elfő leveszem a tüzről és belekeverek egy 10 dkg-os vajat nem margarint ettől szép fényes lesz . Ha félig kihült akkor öntsétek a torta tetejére, mert akkor közepesen keményedik még meg. Én ezt teszem a zserbó tetejére is nagyon szeretik.
https://afonyasborju.blog.hu/2008/09/22/zabpehellyel_az_elmult_egy_evrol/full_commentlist/1#c3439752
Válasz erre: Zabpehellyel az elmúlt egy évről
2008-09-23T15:38:47+02:00
2008-09-23T15:38:47+02:00
Cserke
Pedig engem nagyon érdekelne az a spanyol konyha is.<br />
<br />
De attól függetlenül hajrá, csak így tovább (vagy inkább egy kissé gyakrabban) :)<br />
<br />
https://afonyasborju.blog.hu/2008/07/07/cukkini_lasagne_sutes_nelkul/full_commentlist/1#c3082496
Válasz erre: Cukkíni lasagne – sütés nélkül
2008-08-15T11:41:36+02:00
2008-08-15T11:41:36+02:00
csilla
Szia!<br />
<br />
Megpróbáltad már megsütni az Ország Tortáját? Jó lenne, ha kipróbálnád, aztán megírnád, hogy sikerült. Biztos hallottad, hogy most az idén a Miniszterelnöki Hivatal által meghirdetett pályázaton a szatmári szilvapálinkás torta nyert. Nem hiába hungarikum az a pálinka,… Én meg szabolcs-szatmári lány vagyok, szóval meg akarom anyuékat lepni, csak nem tudom bele merjek e vágni,… Szóval küldöm a receptet! Innen sikerült letöltennem: <a rel="nofollow" href="http://augusztus20.freeblog.hu/categories/torta/">augusztus20.freeblog.hu/categories/torta/</a><br />
<br />
Köszi!<br />
<br />
<br />
A Szatmári szilva torta receptje: <br />
<br />
Piskóta<br />
Aszalt szilva 0,34 kg<br />
Casino Rum 0,06 l<br />
Dió (finom) 0,07 kg<br />
Vaj 0,12 kg<br />
Porcukor 0,12 kg<br />
Egésztojás 0,12 kg<br />
Liszt 0,14 kg<br />
Sütőpor 0,005 kg<br />
Fahéj 0,005 kg<br />
Citrom héj 0,007 kg<br />
Só 0,003 kg<br />
Vanília rúd 1 db <br />
<br />
Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojás keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.<br />
A kikevert masszából három 0,34 kg-os (nyersen) adagot tudunk kimérni majd 23 cm átmérőjű, és 1 cm magas lapokat kikenni.<br />
Sütés: 210 C-on 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.<br />
<br />
<br />
Krémek<br />
<br />
Alap krémek<br />
<br />
Marcipán krém <br />
Tej 0,13 l <br />
Tojássárgája 0,10 kg <br />
Marcipán(1x-es) 0,10 kg <br />
Keserű marcipán 0,011 kg <br />
Cukor 0,022 kg <br />
Csoki krém<br />
Tej 0,09 l<br />
Tojássárgája 0,05 kg<br />
Kakaó massza 0,03 kg<br />
Cukor 0,06 kg<br />
<br />
A marcipán alap elkészítése a következő. A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért , hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.<br />
Csoki alapkrém készítése. A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk<br />
majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaó masszát és a tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixolyuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük le.<br />
<br />
Szilvapálinkás szirup<br />
Szilvapálinka (eredeti) 0,03 l<br />
Cukorszirup (50%-os) 0,03 l<br />
<br />
Betöltéshez szükséges krémek<br />
<br />
Marcipán alap 0,35 kg, Tejszínhab 0,13 kg, Zselatin (főzött) 0,03 kg <br />
Csoki alap 0,20 kg, Tejszínhab 0,10 kg, Zselatin (főzött) 0,02 kg<br />
<br />
Főzött zselatin (Víz 0,25 l, Zselatin 0,04 kg)<br />
<br />
Betöltési technológia<br />
<br />
A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összesek, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém, ¾ részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipán krémet rákenjük, és a félrerakott csoki krémmel megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra elteltével, szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt mandulával díszítjük.<br />
<br />
https://afonyasborju.blog.hu/2007/07/30/afonyas_victoria_torta/full_commentlist/1#c2759797
Válasz erre: Áfonyás Victoria torta
2008-07-10T19:33:04+02:00
2008-07-10T19:33:04+02:00
nordiquetortue
Először a tojássárgáját (egyenként) és a legvégén a kemény habbá vert fehérjét. A sütő 180 fokon...
https://afonyasborju.blog.hu/2008/07/02/sacher_becs_vs_aachen_nagymamam_szuletesnapjara/full_commentlist/1#c2678940
Válasz erre: „Sacher” Bécs vs. Aachen – Nagymamám születésnapjára
2008-07-02T18:56:57+02:00
2008-07-02T18:56:57+02:00
nordiquetortue
Igen, ez valóban félreérthető lehet. Arról van szó, hogy nem a tűzforró öntettel vonom be, hanem hagyom egy kicsit (majd nem szobahőmérsékletre) lehűlni. Ilyenkor előfordulhat, mint ahogy elő is fordult velem, hogy "föle" alias szilárd réteg keletkezett a tetején. Nekem a kis melegítés, sűrű kevergetéssel elég volt a csomómentesítéshez. A botmixer akkor kerül képbe, ha az ő segítsége elkerülhetetlen a csomómentesítéshez alacsony hőfokon. (Ugye újra felhevíthetnénk és akkor a csomók maguktól is elolvadnának, de ezt nem akarjuk, mert már egyszer direkt lehűtöttük, ezért és ekkor használjuk a boxitmert.) Kérlek írj ha még mindig nem érthető. Én nagyon szeretném ha másoknak is sikerülne, mert nekem és a körülöttem lévőknek nagy öröme volt benne.
https://afonyasborju.blog.hu/2008/07/02/sacher_becs_vs_aachen_nagymamam_szuletesnapjara/full_commentlist/1#c2678121
Válasz erre: „Sacher” Bécs vs. Aachen – Nagymamám születésnapjára
2008-07-02T17:16:37+02:00
2008-07-02T17:16:37+02:00
MindennapiManna
Nem értem, brühühü, pedig annyira szép, egyenletes a bevont torta! Hogyan csinálod? Melegíted a bevonót, rákened a tortára. És utána mit melegítesz ismét, vagy mit keversz át botmixerrel?
https://afonyasborju.blog.hu/2008/07/01/bazsalikommal_pestoval_es_paradicsommal_rakott_spargatok/full_commentlist/1#c2676909
Válasz erre: Bazsalikommal (pestoval) és paradicsommal rakott spárgatök
2008-07-02T15:55:28+02:00
2008-07-02T15:55:28+02:00
MindennapiManna
Ez vicces:) Kicsit le vagyk maradva az olvasással, nem tűnt fel. Különben az ilyenekkel már nem foglalkozom, azt hiszem, ha van génemlékezés, akkor léteznie kell kollektív gasztroblogger tudatnak is. Így kivédhetetlen, hogy ugyanazt főzzük. Az is mulatságos, hogy én sem tegnap készítettem, most került rá sor.
https://afonyasborju.blog.hu/2008/07/01/bazsalikommal_pestoval_es_paradicsommal_rakott_spargatok/full_commentlist/1#c2667902
Válasz erre: Bazsalikommal (pestoval) és paradicsommal rakott spárgatök
2008-07-01T18:42:50+02:00
2008-07-01T18:42:50+02:00
nordiquetortue
http://blog.hu/user/14797
Kísérteties egybe eséssel, valami hasonló égigérő paszulyéknál: <a rel="nofollow" href="http://egigeropaszuly.blogspot.com/2008/07/slt-cukkini-pestoval-knny-nyri-2.html">egigeropaszuly.blogspot.com/2008/07/slt-cukkini-pestoval-knny-nyri-2.html</a>
https://afonyasborju.blog.hu/2008/06/30/elfelejtettem_torta_valami_sargabarackos/full_commentlist/1#c2652533
Válasz erre: Elfelejtettem torta – valami sárgabarackos
2008-06-30T11:38:48+02:00
2008-06-30T11:38:48+02:00
Mamma
Ennek a süteménynek a nevét én sem tudom, de teljesen hasonlóan (szinte a megtévesztésig így:-)) sütöm én is !! :-)) <br />
Barackból még soha, de eperrel és meggyből szoktam, télen pedig üvegesből, úgy is jó:-)) <br />
Én sem tettem még föl, mert olyan hétköznapinak gondoltam, amit mindenki tud. Pedig biztos nem!!:-))
https://afonyasborju.blog.hu/2008/06/24/rebarbaras_nyamma/full_commentlist/1#c2648654
Válasz erre: Rebarbarás nyamma
2008-06-29T20:43:20+02:00
2008-06-29T20:43:20+02:00
nordiquetortue
http://blog.hu/user/14797
5 nap elteltével már rá merek kérdezni, hogy sikerült-e kiprobálni azóta a recepte avagy sem? És ha igen, akkor hogyan sikerült?
https://afonyasborju.blog.hu/2008/06/24/rebarbaras_nyamma/full_commentlist/1#c2604302
Válasz erre: Rebarbarás nyamma
2008-06-24T23:04:15+02:00
2008-06-24T23:04:15+02:00
Cserke
http://blog.hu/user/20300
Ez nagyon jó lehet, kipróbálom, ha kapok rebarbarát.<br />
És nagyon éhes lettem, ami este 11kor nem annyira jó.
https://afonyasborju.blog.hu/2008/03/15/tavaszi_korkerdes/full_commentlist/1#c1723129
Válasz erre: Tavaszi körkérdés
2008-03-15T15:11:41+01:00
2008-03-15T15:11:41+01:00
Zsuzsi
Jó eperszedést már előre is!
https://afonyasborju.blog.hu/2008/02/29/uj_szerzemenyek/full_commentlist/1#c1666422
Válasz erre: Új szerzemény(ek): tejhabosító és társai
2008-03-08T12:29:38+01:00
2008-03-08T12:29:38+01:00
Zsuzsi
Küldöm a tavaszváró körkérdést, szerintem te még nem kaptad meg...<br />
<a rel="nofollow" href="http://zsuzsifoz.blogspot.com/2008/03/tavaszvr.html">zsuzsifoz.blogspot.com/2008/03/tavaszvr.html</a>
https://afonyasborju.blog.hu/2007/11/21/finom_alma_torta/full_commentlist/1#c1539736
Válasz erre: “Finom alma torta” - stájer almáspite
2008-02-22T00:29:03+01:00
2008-02-22T00:29:03+01:00
avar
http://blog.hu/user/48924
fúú, Orsi, nagy kincs. Sok jó recept van benne!
https://afonyasborju.blog.hu/2007/11/21/finom_alma_torta/full_commentlist/1#c1070687
Válasz erre: “Finom alma torta” - stájer almáspite
2007-11-30T10:05:00+01:00
2007-11-30T10:05:00+01:00
PartizánOrsi
Nekem meg a Kochvergnügen wie noch nie van meg, de szerintem még egyszer se föztem belöle... Elö is veszem!
https://afonyasborju.blog.hu/2007/11/21/finom_alma_torta/full_commentlist/1#c1036599
Válasz erre: “Finom alma torta” - stájer almáspite
2007-11-22T22:29:04+01:00
2007-11-22T22:29:04+01:00
Cserke
Egyformát sütöttünk.Legalábbis majdnem:))<br />
A történet pedig nagyon tetszik!
https://afonyasborju.blog.hu/2007/11/09/londoni/full_commentlist/1#c1029296
Válasz erre: VKF X/a: Londoni
2007-11-21T23:08:32+01:00
2007-11-21T23:08:32+01:00
avar
http://blog.hu/user/48924
A félreértések elkerülése végett. A szimpatikus német fiatalemberrel mind a mai napig nagyon jóban vagyok - ami a mi esetünkben azt jelenti, hogy rendszeresen írunk egymásnak e-mailt ill. csetelünk. Ahogy én nyugatabbra költöztem, úgy költözött ő is - s most Amerikában keresi a boldogulását. De tartjuk ama jó szokásunkat, hogy 4 évenként találkozunk - és esetleg még gulyás is akad... :-)
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/20/vancouveri_bejelentkezes/full_commentlist/1#c943000
Válasz erre: Vancouveri bejelentkezés
2007-10-31T17:33:10+01:00
2007-10-31T17:33:10+01:00
PartizánOrsi
Írtam neked mail-t! A rokonyok a nevedet is kérdezik, kérlek, írd meg levélben!
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/28/fapados_konyha/full_commentlist/1#c932488
Válasz erre: Fapados konyha
2007-10-29T18:26:39+01:00
2007-10-29T18:26:39+01:00
fakanál
Épp ellenkezőleg, Pesten hála istennek nagyon-nagyon sok helyen lehet friss brokkolit kapni!:)
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/16/sutotok_leves/full_commentlist/1#c925016
Válasz erre: Welcome to Wuppertal: Sütőtök leves
2007-10-27T12:26:43+02:00
2007-10-27T12:26:43+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
Szornyu, de johiszemusegemben csak a blogba gepeltem be, es fejbol sajna nem tudom. Viszont mar folyamatban van a projekt, h ujra beszerezzem az eredeti recepttulajdonostol...
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/25/fahejas_mazsolas_zsemle/full_commentlist/1#c925002
Válasz erre: Fahéjas mazsolás zsemle
2007-10-27T12:23:27+02:00
2007-10-27T12:23:27+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
:P<br />
Mivel tegnap elfogyott a kenyer, ezert ma ahelyett, h elszaladtam volna a peksegbe, kiprobaltam a receptet. <br />
<br />
Dupla adagot csinaltam, fele tej - fele viz kombinacioval. A tejben futtattam fel kb negyed kocka elesztot (legkozelebb talan kicsit kevesebb is eleg) es fahej meg mazsola helyett 1 csapott tk rozmaringot tettem a tesztaba. <br />
Nagyon finom igy is.<br />
Viszont gyakorlatom nincs, uh nekem az akcio kb 2szer tovabb tartott. :( Ehesen...<br />
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/20/vancouveri_bejelentkezes/full_commentlist/1#c923799
Válasz erre: Vancouveri bejelentkezés
2007-10-26T22:55:43+02:00
2007-10-26T22:55:43+02:00
nordiquetortue
Szia Orsi!<br />
<br />
Igen, igen, igen! Várok mindenféle jó ötletet, hely, piac ajánlót. Akkora ez a város, hogy magam képtelen vagyok felfedezni, meg erre a \"fárnya\" egyetemre is be kell járni, meg tanulni is kell :P. Szeretek magam felfedezni, de pl étteremből/kifőzdéből annyi van, hogy ez alatt a 8 hónap alatt, ha akarnám se tudnám végijárni az összeset. Ha van időd, és a sógorod már elárulta neked a tuti helyeket, kérlek küld át nekem. Jobb felso sarokban Emilke is van (nordiquetortue(kukac)yahoo(pötty)fr<br />
Nagyon köszönöm!
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/20/vancouveri_bejelentkezes/full_commentlist/1#c916027
Válasz erre: Vancouveri bejelentkezés
2007-10-25T10:43:54+02:00
2007-10-25T10:43:54+02:00
PartizánOrsi
Óh, Vancouver az szép hely! A sógorom ott lakik, úgyhogy ha néhány ötlet kell (pl. hol van a város legjobb dim-sum-ja?), csak szólj!
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/16/sutotok_leves/full_commentlist/1#c916003
Válasz erre: Welcome to Wuppertal: Sütőtök leves
2007-10-25T10:37:02+02:00
2007-10-25T10:37:02+02:00
PartizánOrsi
A többi poszt látszik, csak a sütötökleveses nem, nem kell annyira elkeseredni :-) Esetleg leírnád röviden a receptet ide a kommentbe? Köszönöm!
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/18/vilag_legegyszerubb_zoldseglevese/full_commentlist/1#c912022
Válasz erre: A világ legegyszerűbb zöldséglevese
2007-10-24T11:38:29+02:00
2007-10-24T11:38:29+02:00
avar
Ooo, meg ezekbol a kommentekbol is lehet tanulni...<br />
Oszinten szolva, valahol jogos is a kerdes, nem gondolkodtam volna el rajta, ha nem kerdeznek ra.<br />
Legkozelebb valami igazan izgalmas olajjal is kellene kiserletezni. :-)<br />
<br />
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/18/vilag_legegyszerubb_zoldseglevese/full_commentlist/1#c911500
Válasz erre: A világ legegyszerűbb zöldséglevese
2007-10-24T09:32:07+02:00
2007-10-24T09:32:07+02:00
Cserke
http://blog.hu/user/20300
Jó is lehetett.<br />
De azt biztos nem gondoltad, hogy ilyen kommenteket kapsz. Nem is értem. Mindenki úgy főz, ahogy lehetősége, körülményei, ízlése megengedik...
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/18/vilag_legegyszerubb_zoldseglevese/full_commentlist/1#c905745
Válasz erre: A világ legegyszerűbb zöldséglevese
2007-10-21T23:33:10+02:00
2007-10-21T23:33:10+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
Kedves Cserke,<br />
<br />
nekem is nagy siker volt a zöldségleves. <br />
Konyhájukról "messzeföldön" (de legalábbis a barátikörünkben :-) ) híres barátaim látogattak hozzám pár napra vendégségbe. Egész nap kirándultunk, így esténként nagyon jól esett a gyorsan felmelegíthető és könnyű leves. Nameg folyadékpótlásként sem volt elhanyagolható...
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/18/vilag_legegyszerubb_zoldseglevese/full_commentlist/1#c905723
Válasz erre: A világ legegyszerűbb zöldséglevese
2007-10-21T23:19:33+02:00
2007-10-21T23:19:33+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
Kedves RogerNyul, gabojsza, Paja,<br />
<br />
az olívaolajnak egyetlen oka van: nagyon sokáig minestrone-leves járt a fejemben, csak aztán végül mégis inkább valami savanykásabb - tejfölösebb ízre vágytam... Így a leves egy kicsit átalakult, viszont az olíva megmaradt. Nincs ellenérzésem a többi olaj és zsírfajtával sem, pusztán annyi történt, hogy megragadtam gondolatban ennél. Ha másképp szeretnéd, tedd nyugodtan. <br />
<br />
Én nem érzem úgy, hogy azért írnék "gasztroblogot", mert a "verhetetlen" receptjeimet világgá szeretném kürtölni. Így "erőltetni" sem szeretnék semmit. Sokkal inkább arról van szó, hogy szeretnék megtanulni főzni, és ez a blog - az én részemről - egy módja a kérdezésnek-gyakorlásnak-próbálkozásnak. Igyekszem minél inkább a kreativan - gyorsan - egyszerűen - takarékosan - finomat és gusztusosat - egészségesen - környezetkímélően kategóriáknak megfelelni. A konfliktus kódolt, s én igyekszem a legjobb döntést hozni. Hol így, hol úgy. <br />
<br />
Ez a gasztroblog részemről továbbá azért jött létre, hogy a blogtársammal közösen egy "virtuális konyhát" tartsunk fenn. Mindketten szeretünk főzni, együtt vagy egymásnak főzni is, de mivel több ezer kilométerre élünk egymástól, ezért ez sajnos a valóságosan ritkán sikerül. Erre utal a "Gasztroblog a világ két tájáról" c. alcím.<br />
<br />
Mivel én egy kvázi "egyszemélyes" háztartást vezetek, ezért az árakkal kapcsolatosan kicsit másképpen gondolkodom. Nekem belefér az, hogy "megengedjem magamnak" az olívaolajat, ha úgy ízlik, mivel rendkivül keveset használok belőle, így nagyon sokáig elég egy üveg. <br />
Inkább arra költök, hogy többfajta olaj legyen a konyhában, mint más "luxus"-cikkekre. Ez mindenkinek egyfelől a szeményes döntése. Rossz párhuzam, de ha pl. dohányoznék, ennek az összegnek a sokszorosát füstölném el. Akkor már inkább legyen olívaolaj. <br />
Másfelől én személyes szerencsémnek is érzem a lehetőséget. Itt a boltban különféle olajak, zsírok széles választékát kínálják, és az árak között sincs valószínűleg olyan nagy különbség, mint Magyarországon. Bolond lennék, ha nem élnék az adódó alkalommal...<br />
<br />
És mivel sem itt, sem Magyarországon nem volt tévém (kb az elmúlt 8 évben) amiben követni tudtam volna az aktuális magyar főző-divathullámot, ezért úgy érzem viszonylag kevéssé hat ez rám (max. az általam olvasott gasztro-blogokon keresztül). Bár a Stahl-disznója c. kabarét én is hallottam... :-) <br />
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/16/sutotok_leves/full_commentlist/1#c905146
Válasz erre: Welcome to Wuppertal: Sütőtök leves
2007-10-21T18:35:12+02:00
2007-10-21T18:35:12+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
:-( <br />
jaj, nem tudom mi tevo legyek... <br />
tud valaki segiteni?<br />
a sutotok-leveses poszt mar nekem sem latszik, a tobbi meg megvan, de ezek szerint nem olvashato... :'(<br />
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/18/vilag_legegyszerubb_zoldseglevese/full_commentlist/1#c900907
Válasz erre: A világ legegyszerűbb zöldséglevese
2007-10-19T21:51:44+02:00
2007-10-19T21:51:44+02:00
Cserke
http://blog.hu/user/20300
"jó alapanyagokból, szívvel készítve fennségeset lehet készíteni."<br />
Ebben van az igazság. Meg abban, hogy fel kell nőni a leveshez:))<br />
Én először 9 évesen főztem zöldséglevest. Nagyon jó lett. A második próbálkozásom a kutya sem ette meg. Akkor volt egy kis kihagyásom. Úgy 10 év..:))
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/18/vilag_legegyszerubb_zoldseglevese/full_commentlist/1#c898687
Válasz erre: A világ legegyszerűbb zöldséglevese
2007-10-19T12:57:28+02:00
2007-10-19T12:57:28+02:00
gabojsza
Kedves Paja és RogerNyúl ! Ha az oliva mániává válik, az lehet sznobizmus...És szerintem van olyan magyar napraforgó olaj, aminek igenis jó az íze és nekem nem "üt át".Azzal is egyetértek, akinek nem különösebben ízlik a magyar kereskedelemben (multikra, hiper-szuperekre gondolok) kapható olivaolaj választék, még a legdrágább "extra szűz" sem. De aki egyszer az életben is kóstolt tőlünk legalább 200 km-el délebbre készített házi, hidegen sajtolt olivaolajat, az nagy valószínűséggel egy életre elveszett...<br />
Egyetértek, hogy a dödölle kacsazsírral a legfinomabb, hát még ha az a kacsa szinte a szemünk előtt nőtt fel… De, hogy egy jó sült tengeri halhoz, poliphoz vagy rákhoz, vagy bármi egyéb tengeri herkentyűhöz nem a kacsazsír vagy a napraforgó olaj való, abban gondolom egyetértünk. És ha még nem kóstoltál reggelire friss ciabatta-t jó, házi olivaolajba mártogatva, napon (nem kényszerből) érett friss paradicsommal meg friss bazsalikommal, javaslom, érdemes kipróbálni. Mennyei!<br />
Ha meg továbbra sem értünk egyet, vállalom, sznob vagyok. Bár szerintem ez a fajta sznobizmus inkább igényesség = nyíltság a világra és képesség arra, hogy elfogadjam: attól, hogy én nem szeretem, nem biztos, hogy nem jó. Csak nem az esetem. És külön köszönet, ha bekukkantasz hozzám is!<br />
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/18/vilag_legegyszerubb_zoldseglevese/full_commentlist/1#c897990
Válasz erre: A világ legegyszerűbb zöldséglevese
2007-10-19T10:53:25+02:00
2007-10-19T10:53:25+02:00
RogerNyul
http://blog.hu/user/57063
gabojsza: <br />
Tartok odahaza én is különféle olajakat, de számomra pl. a dödöle csakis kizárólag kacsazsírban sütve a legjobb. ;)<br />
<br />
ps.: Azért is megnézem a blogodat. :)
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/16/sutotok_leves/full_commentlist/1#c897670
Válasz erre: Welcome to Wuppertal: Sütőtök leves
2007-10-19T09:50:59+02:00
2007-10-19T09:50:59+02:00
PartizánOrsi
ÖÖÖ, itt semmi poszt nem látszik IE alól. Se sütötökleves, se szalonnasütés, csak a cím. Kár, mert kiváncsi lettem volna, te hogy csinálod a sütötöklevest. Még csak 500 variációt olvastam ;-)
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/18/vilag_legegyszerubb_zoldseglevese/full_commentlist/1#c897650
Válasz erre: A világ legegyszerűbb zöldséglevese
2007-10-19T09:45:50+02:00
2007-10-19T09:45:50+02:00
Paja
Kedves Gbojsza!<br />
Attól tartok, ez az olíva mánia tényleg csak sznobizmus. Alapja lehet, hogy a magyar étolajok (napraforgó?) íze tényleg átüt mindenen, de legfőképp a leveseken. Részemről az egészségtelen(és többnyire igen szerény minőségű disznózsír helyett libazsírt használok a "magyaros" ételekbe. Mindenkinek ajánlom! Próbáljátok ki!
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/18/vilag_legegyszerubb_zoldseglevese/full_commentlist/1#c897518
Válasz erre: A világ legegyszerűbb zöldséglevese
2007-10-19T09:06:56+02:00
2007-10-19T09:06:56+02:00
gabojsza
Kedves RogerNyul! Lehet, hogy az olivaolajhoz is ugyanúgy fel kell nőni, mint a leves szeretethez...Nem arról van szó, hogy nem lenne jó a napraforgó olaj, vagy a zsír, de van ami olivaolajjal sokkal, de sokkal ízletesebb! És persze van, amit inkább ne próbálj ki vele (pld. pörkölt, tejfölös csirke, vagy gulyás). De egy olaszos étel sokkal jobb olivaolajjal mint zsírral, vagy napraforgóval. És ez nem divat kérdése…
https://afonyasborju.blog.hu/2007/10/18/vilag_legegyszerubb_zoldseglevese/full_commentlist/1#c897410
Válasz erre: A világ legegyszerűbb zöldséglevese
2007-10-19T08:33:44+02:00
2007-10-19T08:33:44+02:00
RogerNyul
http://blog.hu/user/57063
Most komolyan: Erőlteti mindegyik "gasztroblog" az olíva olajat. Mióta Dzsémi Olivér és a másik csajszi Nigela(?) megy a Spektrumon azóta van ilyen olíva olajláz idehaza. A napraforgó olaj miért nem jó, netán a sertészsír? Szerinted kinek van pénze a normál étolajon kívül ilyesmire? Divatmajmolásnak tűnik ez az egész egy kicsit, meg ne sértődj! Vannak szakácskönyveim, igaz nem túl újak és egyik sem emlegeti az olíva olajat soha. <br />
<br />
Egyébként jó a recept, egyszer kipróbálom.<br />
<br />
Üdv.
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/30/paradicsomszosz_maskepp/full_commentlist/1#c879645
Válasz erre: Paradicsomszósz - most egy kicsit másképpen
2007-10-13T20:03:43+02:00
2007-10-13T20:03:43+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
Nekem magamtól eszembe sem jutott volna, ha a lakótársam nem mondja :-)
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/30/paradicsomszosz_maskepp/full_commentlist/1#c852251
Válasz erre: Paradicsomszósz - most egy kicsit másképpen
2007-10-04T16:35:53+02:00
2007-10-04T16:35:53+02:00
zsuzsi
Ez nagyon jó kis recept. A fahéj és a pradicsom nagyon passzol,én gyakran teszek a bolognai mártásba, a muszaka,töltött padlizsán húsos ragujába.
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/24/must_es_hagymatorta/full_commentlist/1#c838234
Válasz erre: Vénasszonyok nyara: Hagymatorta és must
2007-09-30T19:02:05+02:00
2007-09-30T19:02:05+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
szivesen. Nekem is nagyon izlett. Szivesen kiprobalnam egyszer porehagymabol is.
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/24/must_es_hagymatorta/full_commentlist/1#c836218
Válasz erre: Vénasszonyok nyara: Hagymatorta és must
2007-09-29T15:26:13+02:00
2007-09-29T15:26:13+02:00
joyner
http://blog.hu/user/62637
Szia!<br />
<br />
Majdnem ugyanezt csináltam meg a Príma Konyha receptje alapján tavasszal. Nagyon finom volt. Jó hogy leírtad, mert elszórtam valahováaz újságot..
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/24/must_es_hagymatorta/full_commentlist/1#c821102
Válasz erre: Vénasszonyok nyara: Hagymatorta és must
2007-09-24T23:36:51+02:00
2007-09-24T23:36:51+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
kedves provence, milyen az a töki pompos, ami eszedbe jutott?
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/24/must_es_hagymatorta/full_commentlist/1#c820929
Válasz erre: Vénasszonyok nyara: Hagymatorta és must
2007-09-24T22:20:12+02:00
2007-09-24T22:20:12+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
nem, murcit nem vittem magammal, hianyoltak is a nemetek. :-) Nekik ez a ket dolog szorosan osszefugg. Erdekes volt viszont, hogy ennek a murcinak szerintem nem volt semmi alkoholtartalma. Pedig forrt rendesen az uvegben. Valahol van az uvegek tetejen egy kis lyuk (gyarilag) hogy a fejodo gazok szabadon tavozhassanak, ezert csak allitva szabad tarolni.<br />
<br />
A suto-tarsaimnak is uj volt, hogy elesztos tesztat hasznaljanak a hagymatortahoz. A legujabb Brigitte kozol egy ehhez hasonlo receptet, ez volt az alapotlet. De az aranyokat mar a sajat szokasok alapjan allitottuk ossze.<br />
Az elesztos teszta bevalt. 30 perc sutes utan kivulrol ropogossa, belulrol meg omlossa valt. Finom lett.
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/24/must_es_hagymatorta/full_commentlist/1#c820895
Válasz erre: Vénasszonyok nyara: Hagymatorta és must
2007-09-24T22:08:31+02:00
2007-09-24T22:08:31+02:00
Zsuzsa
De ugye murcit azért nem vittél a munkahelyedre, vagy igen?! :)<br />
Még sosem csináltam hagymatortát kelt tésztával, csak linzerszerűvel vagy réteslappal, ezek szerint arrafele ez a hagyományos? (a töltelék nálam is nagyon hasonló)<br />
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/24/must_es_hagymatorta/full_commentlist/1#c820890
Válasz erre: Vénasszonyok nyara: Hagymatorta és must
2007-09-24T22:06:44+02:00
2007-09-24T22:06:44+02:00
provence
Szia! Ez nagyon finom lehetett! A töki pompos jutott róla eszembe.
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/16/sutotok_leves/full_commentlist/1#c816999
Válasz erre: Welcome to Wuppertal: Sütőtök leves
2007-09-23T17:08:17+02:00
2007-09-23T17:08:17+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
SOS help: az en firefoxom alol rendesen latszik ez a post. Igenam, de ma valakinek meg akartam mutatni, h milyen tuti sutotoklevest foztunk, es amikor Explorer alol menyitottuk, akkor a szalonnasuteses sztori allt itt. Komolyan nem lathato IE alol ez a post?
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/20/vancouveri_bejelentkezes/full_commentlist/1#c811151
Válasz erre: Vancouveri bejelentkezés
2007-09-20T22:01:22+02:00
2007-09-20T22:01:22+02:00
Cserke
Hű, jó messzire szaladtál. Várjuk az érdekességeket:)
https://afonyasborju.blog.hu/2007/09/16/sutotok_leves/full_commentlist/1#c801114
Válasz erre: Welcome to Wuppertal: Sütőtök leves
2007-09-18T18:58:06+02:00
2007-09-18T18:58:06+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
Itt a ludwigsburgi tök kiállítás: <a href="http://www.swr.de/regionen/stuttgart/-/id=3398/nid=3398/did=2559280/pv=gallery/kc4jiw/index.html">www.swr.de/regionen/stuttgart/-/id=3398/nid=3398/did=2559280/pv=gallery/kc4jiw/index.html</a>
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/31/zucchina_alchemilla/full_commentlist/1#c761663
Válasz erre: Zucchina Alchemilla
2007-09-06T07:35:58+02:00
2007-09-06T07:35:58+02:00
Zsófi
Haha, eléggé mellényúltam :)
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/31/zucchina_alchemilla/full_commentlist/1#c750816
Válasz erre: Zucchina Alchemilla
2007-09-02T16:43:20+02:00
2007-09-02T16:43:20+02:00
nordiquetortue
Nem igazán...
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/31/zucchina_alchemilla/full_commentlist/1#c750722
Válasz erre: Zucchina Alchemilla
2007-09-02T15:46:08+02:00
2007-09-02T15:46:08+02:00
Zsófi
Hmmmm... Lorien?
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/30/puszta/full_commentlist/1#c743896
Válasz erre: Puszta szalonnasütéssel
2007-08-30T17:50:45+02:00
2007-08-30T17:50:45+02:00
nordiquetortue
http://blog.hu/user/14797
Attól még, hogy én nem élek a sertéssel, az olvasóink még lehet...
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/30/puszta/full_commentlist/1#c743848
Válasz erre: Puszta szalonnasütéssel
2007-08-30T17:38:50+02:00
2007-08-30T17:38:50+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
Nem akartam mas tollaival ekeskedni. En csak tavolrol figyeltem a gulyas keszitest, kozben egy tarsasjatek szabalyzatat olvastam, meg satrat vertem, meg ilyesmi.<br />
<br />
Meg az aranyokat sem tudom pontosan, mivel kostolas utan lett hozzateve ez-az. Es serteszsiradek meg serteshus is volt benne.<br />
<br />
De ha szeretned, akkor leirom egy masik sikerdijas gulyasleves receptjet. :-)
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/30/puszta/full_commentlist/1#c743821
Válasz erre: Puszta szalonnasütéssel
2007-08-30T17:28:13+02:00
2007-08-30T17:28:13+02:00
nrodiquetortue
És hol marad a tuti bográcsgulyás receptje?
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/17/barany_szilvas_csatnival/full_commentlist/1#c708120
Válasz erre: Bárány szilvás csatnival
2007-08-17T19:24:27+02:00
2007-08-17T19:24:27+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
kedves Teknos,<br />
<br />
az egyszeri olvaso nem erti, ha nem meseled el, hogy mi is az a kozponti piac es hol van az az Eszak...<br />
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/14/ha_az_olaszok_tudnak_mi_az_a_pogacsa/full_commentlist/1#c695377
Válasz erre: Ha az olaszok tudnák, mi az a pogácsa...
2007-08-14T01:32:25+02:00
2007-08-14T01:32:25+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
:-D
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/14/ha_az_olaszok_tudnak_mi_az_a_pogacsa/full_commentlist/1#c695366
Válasz erre: Ha az olaszok tudnák, mi az a pogácsa...
2007-08-14T01:10:57+02:00
2007-08-14T01:10:57+02:00
nordiquetortue
http://blog.hu/user/14797
Én ezt nem mondtam. Addig főz valami mást ;) pl salsa verdet...
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/14/ha_az_olaszok_tudnak_mi_az_a_pogacsa/full_commentlist/1#c695361
Válasz erre: Ha az olaszok tudnák, mi az a pogácsa...
2007-08-14T01:06:49+02:00
2007-08-14T01:06:49+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
aha, értem.<br />
szóval amíg kel a tészta, együtt szunyókál vele a szakács is.<br />
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/14/ha_az_olaszok_tudnak_mi_az_a_pogacsa/full_commentlist/1#c695359
Válasz erre: Ha az olaszok tudnák, mi az a pogácsa...
2007-08-14T01:05:33+02:00
2007-08-14T01:05:33+02:00
nordiquetortue
http://blog.hu/user/14797
a sötét hely valószínűleg babona, a csend viszont valahol összefüggésbe van a gázkeletkezéssel stb. Nem érdemes egy 500W hangfal mellé tenni, az biztos. Kényes valamennyire a ez a tészta. A huzatot sem kedveli, jobb neki a békesség<br />
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/14/ha_az_olaszok_tudnak_mi_az_a_pogacsa/full_commentlist/1#c695356
Válasz erre: Ha az olaszok tudnák, mi az a pogácsa...
2007-08-14T01:02:08+02:00
2007-08-14T01:02:08+02:00
nordiquetortue
http://blog.hu/user/14797
Mert a 40 fok feletti hőmérséklet ott helyben akár végezhet is az élesztőnkkel, és akkor hiába várunk a kelésre nem lesz belőle semmi. Igazából már testhőmérséklet feletti meleget sem kedveli valami nagyon.
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/14/ha_az_olaszok_tudnak_mi_az_a_pogacsa/full_commentlist/1#c695354
Válasz erre: Ha az olaszok tudnák, mi az a pogácsa...
2007-08-14T01:01:28+02:00
2007-08-14T01:01:28+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
és a csend? :-)<br />
addig alszik a szakács is?
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/14/ha_az_olaszok_tudnak_mi_az_a_pogacsa/full_commentlist/1#c695353
Válasz erre: Ha az olaszok tudnák, mi az a pogácsa...
2007-08-14T01:00:45+02:00
2007-08-14T01:00:45+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
És miért kell sötét helyen keltetni? elég sötét, ha egy konyharuhával van letakarva?
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/14/ha_az_olaszok_tudnak_mi_az_a_pogacsa/full_commentlist/1#c695351
Válasz erre: Ha az olaszok tudnák, mi az a pogácsa...
2007-08-14T00:59:35+02:00
2007-08-14T00:59:35+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
miért fontos, hogy lehűlt legyen a cukkíni?
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/13/title_9443/full_commentlist/1#c693294
Válasz erre: Áfonyás borjú
2007-08-13T11:15:35+02:00
2007-08-13T11:15:35+02:00
avar
http://blog.hu/user/48924
navégre :-P<br />
itt a cimadó mű... <br />
https://afonyasborju.blog.hu/2007/08/04/pesto_alla_genovese/full_commentlist/1#c674351
Válasz erre: Pesto alla Genovese
2007-08-05T21:51:03+02:00
2007-08-05T21:51:03+02:00
nordiquetortue
Ha olíva olajat öntesz a tetejére úgy, hogy teljesen ellepje, akkor az hermetikusan lezárja és se az íze se a színe nem változik. Bár olajosabb lesz...<br />
De akkor tovább is eláll, mint egy hét ;)<br />
Bár szerintem frissen az igaz, azért vannak trükkök, de erről majd legközelebb...