A forró nyári napokat kétféle képpen tudom elviselni vagy valami hűsítőt eszek, vagy valami erősen fűszereset. Értem én a dörgést a mexikóiak és a chili közötti kapcsolatban. Igazából a spanyol konyha után érdeklődtem, de addig kalandoztam a receptek között a neten, hogy a végül a mexikói konyhához kötöttem ki. Az alábbi receptnek végül kevés köze lett bármelyik Interneten olvasható recepthez, mert a sok recept végül úgy beindította a fantáziámat, hogy az alábbi hozta ki belőlem:Ropogósra sült chilis karfiol
Hozzávalók
1 közepes nagyságú karfiol
kb.: 100 ml olíva olaj
100 g feta sajt (0,5 x 0,5 cm kockákra vágva
1 – 2 chili
egy marék apróra vágott szárított paradicsom
néhány szár kakukkfű
esetleg parmezán
Az olíva olajt, a fetával, a szárított paradicsommal és a kimagozott karikákra vágott chilivel összekeverem, beledobom a kakukkfüvet és állni hagyom néhány órát (akár napokat is a hűtőben, a lényeg, hogy az olaj hermetikusan elzárja a többi összetevőt a levegőtől).
A gázsütőt 200 fokra előmelegítjük. A karfiolt apróbb fejenként éppen csak megfőzöm enyhén sós vízben (max tíz perc és kész, opt 5-6). Tepsiben fólia csónakba helyezem, hogy ne folyjék el az olaj, leöntöm a szósszal, megszórom parmezánnal és 25 percig sütöm.