Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csemege ajánló

Bárány szilvás csatnival

2007.08.17. 11:28 nordiquetortue

Tegnap ellátogattam a központi piacra. Bár építészetileg utol sem éri a mi pesti Fővám téri csarnokunkat, sokkal nagyobb annál, ami a kínálaton is meglátszik. Engem mindig is lenyűgözött a választék, ahogy egy egész standon fel tudják vonultatni a friss fűszernövények teljes skáláját. Szemet gyönyörködtető látvány a zöld szín ennyi tónusának kiállítása.

Fő célom elegendő sárgabarack beszerzése volt, hogy lekvárt főzzek. Itt északon ugyanis nem nőnek meg ezek a gyümölcsök. Nekem pedig nagyon hiányzik. Ha még próbálkoznék bolti lekvárral, akkor se tudnám beszerezni, mert ilyet nem is árulnak. Ahogy paradicsomra vadásztam, nagyon szép szilvába futottam bele. Mondanom sem kell, magyar volt. Nem is állhattam meg, hogy ne vegyek belőle néhány kilóval. Ennek egy részéből készült a csatni is. A halas pavilonba, a húsos pavilonon keresztül vezetett az út, ahol fenn is akadt a szemem a bárányhúsokon. Ugyan skót földön az elmúlt egy év során, olykor-olykor akadt módom ezen kedvenc húsfélém fogyasztására, az azért egészen más, ha magam készítem el. Így ebből is került egy kevés a hátizsákomba.

Bárány szilvás csatnival (chutney)
3 személyre
elkészítési idő kb. 40-45 perc
(1 éjszaka)

800 g báránycomb

1 evőkanál hmeli suneli (khmeli szuneli) fűszerkeverék

4-5 evőkanál olívaolaj

2 dl vörösbor

1 teáskanál só

Szilvás csatni
kb. 20 perc

0,5 kg szilva

2 fej lilahagyma

50 ml fehérbor ecet

100 g nádcukor

1 db fahéj

1 teáskanál bors

1 teáskanál curry

1 evőkanál olívaolaj

4 evőkanál víz

A bárányt kockákra vágjuk, akkorára, mintha pörköltet készítenénk. Tálba tesszük, megsózzuk és rászórjuk a hmeli-suneli fűszerkeveréket. Kézzel jól összekeverjük, megnyomkodjuk és „belemasszírozzuk” a fűszert, hogy a húst a lehető legtöbb helyen érje. Olívaolajjal felöntjük annyira, hogy az éppen csak ellepje. A húst így hagyjuk éjszakára.

A serpenyőbe 1 evőkanál olívaolajat öntünk, felforrósítjuk. A húst ekkor tesszük bele, és pár percig nagy lángon sütjük. Éppen annyira, hogy a húskockák oldalai enyhén megpiruljanak. Ezáltal elérjük, hogy a fűszer még jobban beivódjék a húsba. Ha ezzel, megvagyunk a lángot lejjebb vesszük, közepesre. A húshoz kevés bort öntünk, de nem az egészet. A bárányt borban fogjuk párolni, így éppen annyi bort öntsünk hozzá, amely a húst még pont nem lepi el. Ha a folyadék elpárolgott, pótoljuk a maradék borral, de vigyázzunk, ne lepje el. Nem főzni akarjuk! Csupán párolni. Ha a 2 dl bor menetközben elfogy, a fennmaradó időben vizet használjunk. A hús akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható és omlós.

A szilvás csatninak rengetegféle változata létezik. A csatni fő jellegzetessége, hogy egyszerre pikáns és édes. A jó csatnit több mint egy óráig főzzük, lehűtjük és hűtőszekrényben hagyjuk állni, hogy összesűrűsödjön. Akkor az igazi. Ám ez megkövetelt volna tőlem annyit, hogy előre gondolkozzam, és tudjam, mit szeretnék kezdeni a bepácolt báránnyal. Engem azonban ébredés után szokott érni az ihlet, és akkor már késő volt. Így most egy gyorsan elkészíthető csatni receptet fogok megosztani veletek.

A szilvát megmosom. A szilva szemeket „kibontom”, a magokat eltávolítom és a fél szemeket edénybe teszem. A serpenyőre olívaolajat öntök, felforrósítom. Beleszóróm a borsot és a curryt, pár percig hagyom egy kicsit pirulni. Amikor a curry elkezd sötétedni, rászórom a fél szilvaszemeket és az apró kockákra vágott lilahagymát. Kicsit várok, hogy elkezdjen kiválni a szilva leve, ekkor öntöm rá az ecetet, a vizet és a nádcukrot. Addig keverem, amíg a cukor el nem olvad. Majd hagyom lassú tűzön rotyogni egy negyed órát. Időnként megkeverem, hogy a cukor oda ne égjen, erre különösen vékony falú serpenyő esetén van esély.
Az utolsó 10 percben készítettem el a köretet. Ez pedig nem volt más, mint a Couscous (búzadara egy Közel Keleti formája). Vizet forraltam, amelybe egy csipetnyi sót és evőkanál olívaolajat raktam. Egy fő esetén egy deci vízbe annyi Couscoust szórok, hogy kúp vége fél ujjnyira kiálljon a vízből (3 személy esetén 3 dl…) és elkeverem. 2 percig forralom, majd leveszem a tűzről. 3 percig állni hagyom. Majd késhegynyi fahéjat és egy teáskanál kurkumát szórok rá a színe kedvéért, valamint 25 g vajat. Mindezt kis lángon alaposan elkeverem. Ezt követően nem marad más hátra csupán a tálalás.

Fényképezte: Zalán Klára

1 komment

Címkék: szilva bárány főétel egyszerűen csatni (chutney)

A bejegyzés trackback címe:

https://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr92142242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avar · http://afonyasborju.blog.hu 2007.08.17. 19:24:27

kedves Teknos,

az egyszeri olvaso nem erti, ha nem meseled el, hogy mi is az a kozponti piac es hol van az az Eszak...
süti beállítások módosítása