Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csemege ajánló

„Sacher” Bécs vs. Aachen – Nagymamám születésnapjára

2008.07.02. 00:00 nordiquetortue

A „Sacher torta” egyik kedvencem kedvence. Klárát, itt a blog induláskor fotói alapján lehetett megismerni. Tőle ismét másfélezer kilométer távolságból úgy döntöttem ideje megtanulni, hogyan kell az ő kedvencét elkészíteni, mert ha legközelebb találkozunk, ki tudja talán lesz rá módom… :). Szimpatikus torta receptet itt találtam, esemény pedig adódott magától. Bár nagymamám születésnapja, anyukám névnapja előtt van, idén úgy alakultak a dolgok, hogy fordított sorrendben ünnepeltünk.
Az „Sacher” köré több okból is ki kell tenni az idézőjeleket. Először is, nem díszítjük eperrel, mert félrevezető. Belső tartalmának semmi köze nincsen az eperhez, de jól néz ki, és én nem tudtam neki ellenállni. Másodszor, hogyan beszélhetünk Sacher tortáról, ha nem baracklekvár van benne? Tavaly éppen elég ideig tartózkodtam itthon ahhoz, hogy lekvárt főzzek. Idén viszont vészes sebességgel közeledik a dátum, amikor a konyhát újabb konyhára cserélem és vele együtt az országokat is. Ismét ezres nagyságrendben lépkedve a térképen. Tavaly is úgy kellet az utolsó üveg baracklekvárt „kicsepészni” a reptéren. Amióta bevezették az 5x100ml-es szabályt sokkal nehezebben tudok bort és minden egyéb folyadékot szállítani (leadáskor már többször előfordult a családban, hogy mindenféle védekező intézkedés ellenére a tartalom egy része a böröndben maradt vagy más tartalmakkal osztozott, ezt ezért inkább a mai napig mellőzük). Tehát az utolsó egy üveget akkor lekváros buktába sütöttem ki, és a hátiszákom tele volt velük, de legalább hazajött velem a lekvár. Idén nem vagyok itt eleget, meg az időmből se futotta, hogy torta elkészítése előtt napokkal még be is főzzek. A bolti lekvárokat kerülöm. Évek alatt nem sikerült velük megbarátkoznom, de egy kivételt sikerült közreműködés útján találnom. Az aacheni szilva lekvárt. Ez az egyetlen olyan bolti lekvár idestova, ami üti az otthoni készítésűnek az ízét. Talán pont ezért nem is lehet mindenhonnan kapni. Nekem még Németországból hozták Budapestre, de tovább is hoztam magammal. A bolti baracklekvárral nem kísérleteztem, inkább felcseréltem szilvára, eltávolodva a klasszikus „Sachertől”, de a főbb irányvonalakat megtartva.

A recept elkészítési fázisai a desszert.eu-n képekkel is el van látva (sőt ott még olyat is tud, hogy kiszámítja az arányokat annak függvényében, hogy hány szeletes tortát szeretnénk, bár szerintem az átmérő a lényeg). Az én tapasztalataimat az alábbiakban teszem hozzá zárójelekben vagy egyéb egyértelmű komentekkel.

Sacher torta


Elkészítési idő: 205 perc (ebből kb 40 perc aktív munka) nordiquetortue: tényleg 205 perc, nekem legalábbis sikerült beleférnem, bár nekem az aktív munka 1 órára legalább kijött

Hozzávalók (12 szelethez):

A piskótához:
150 g vaj
74 g porcukor
9 db tojássárga
150 g olvasztott, 65%-os étcsokoládé (Ghánait használtam és tökéletes volt)
9 db tojásfehérje
80 g kristálycukor
160 g liszt

A bevonóhoz:
50 ml víz
110 g porcukor
150 g 65%-os étcsokoládé
60 g vaj
55 ml ecet

A töltéshez:
200 g forró barackíz (én inkább 300 g környékét javasolnám. Nekem a piskóta nagyon sokat magába szívott és kicsivel több kívánkozott volna a két réteg közé és a csoki alá)

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítem 185 C-ra, és egy 22 cm átmérőjű tortakarika alját kibélelem szilikonos sütőpapírral. (A nem szilikonossal is sikerült)

2. A vajat egy tálba teszem, és a porcukorral alaposan kihabosítom.

3. Ha kihabosodott a vaj, további habosítás mellett egyenként hozzáadom a tojássárgákat.

4. Ha a tojássárgákat felvette a margarin, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatom az olvasztott csokoládét (A csokoládét apró darabokra törtem, edénybe tettem és edényestül egy nagyobb lábasba tetettem, ahol forró víz volt, így olvasztottam föl a csokoládét). Alaposan elkeverem, majd félre teszem a keveréket.

5. Elkezdem habosítani egy másik tálban a tojásfehérjét. Ha kissé kihabosodott, hozzáadom a kristálycukrot, és kemény habbá verem.

6. Most a csokoládés keverékhez lassú mozdulatokkal hozzákeverem a tojásfehérjehabot, majd kis adagokban a lisztet. A masszát teljesen homogénre keverem, és ügyelek, hogy ne keverjem túl!

7. Ha elkészült a massza, beleteszem a sütőformába, és előmelegített sütőben, 185 C-on, kb 60 perc alatt készre sütöm. A piskóta kisültét tűpróbával ellenőrizhetem, de látszódni fog ahogy elválik a sütőforma falától. A piskótát rácson hűtöm, hogy ne vizesedjék az alja vagy a sütőben vagy kivéve (lehet kísérletezni, hogy megoldható legyen összeesés mértéke)

8. Amíg a piskóta sül, elkészítem a bevonómasszát, és előkészülök a tortatöltéshez (Szerintem 8-11 es pontokat nyugodtan elvégezhetem a 14 pont után is).

9. A bevonómassza elkészítéséhez egy edénybe teszem a vizet, a cukrot, és az ecetet. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett felforralom.

10. Ha felforrt, elzárom a gázt, és beleteszem a csokoládét. Addig keverem, míg sima nem lesz.

11. Ha a csokit elkevertem, beleteszem a vajat is, és azt is elkeverem benne teljesen. Majd félre teszem.

12. A töltéshez való előkészület következik. A gázra készítem a baracklekvárt, és mire kihűl a piskótánk, felforralom a lekvárt.

13. Ha kihűlt a piskóta, kiveszem a formából, a tetejét vízszintesre vágom, és ugyancsak vízszintesen, félbe vágom.

14. Az alsó felére felhordom a forró baracklekvár felét, ráteszem a piskóta tetejét, majd kívülről is átkenem a tortát a maradék forró baracklekvárral, végül a tortát a hűtőbe teszem, legalább egy órára (én tovább tartanám min 2 órára)

15. Ha kihűlt, bevonom a bevonóval, majd egy órára hűtőbe teszem. (avagy egy teljes éjszakára)
Ha a bevonónk tetején szilárd réteg keletkezett, vagy teljesen megkötött, lassú tűzön kevergetve felolvasztom, és úgy húzom át a tortát. Ha nem elég sima az áthúzó felmelegítés után, nyugodtan turmixoljuk át botmixerrel.

16. Ha kihűlt a torta, forróvizes késsel szeletelem (egyébként törik rajta a csoki réteg).
 

3 komment

Címkék: szilva torta desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr96546854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MindennapiManna · http://egigeropaszuly.blogspot.com/ 2008.07.02. 17:16:37

Nem értem, brühühü, pedig annyira szép, egyenletes a bevont torta! Hogyan csinálod? Melegíted a bevonót, rákened a tortára. És utána mit melegítesz ismét, vagy mit keversz át botmixerrel?

nordiquetortue 2008.07.02. 18:56:57

Igen, ez valóban félreérthető lehet. Arról van szó, hogy nem a tűzforró öntettel vonom be, hanem hagyom egy kicsit (majd nem szobahőmérsékletre) lehűlni. Ilyenkor előfordulhat, mint ahogy elő is fordult velem, hogy "föle" alias szilárd réteg keletkezett a tetején. Nekem a kis melegítés, sűrű kevergetéssel elég volt a csomómentesítéshez. A botmixer akkor kerül képbe, ha az ő segítsége elkerülhetetlen a csomómentesítéshez alacsony hőfokon. (Ugye újra felhevíthetnénk és akkor a csomók maguktól is elolvadnának, de ezt nem akarjuk, mert már egyszer direkt lehűtöttük, ezért és ekkor használjuk a boxitmert.) Kérlek írj ha még mindig nem érthető. Én nagyon szeretném ha másoknak is sikerülne, mert nekem és a körülöttem lévőknek nagy öröme volt benne.

tarr mihályné 2008.09.25. 08:06:07

A csokimázzal kapcsolatban javasolnám, hogy a mázat a következőképpen csináljátok: 10 dkg tortabevonós csoki 12 dkg cukor 1 dl viz ezeket összeforralom kb 6-8 percig amig a viz elfő leveszem a tüzről és belekeverek egy 10 dkg-os vajat nem margarint ettől szép fényes lesz . Ha félig kihült akkor öntsétek a torta tetejére, mert akkor közepesen keményedik még meg. Én ezt teszem a zserbó tetejére is nagyon szeretik.
süti beállítások módosítása