Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csemege ajánló

Elfelejtettem torta – valami sárgabarackos

2008.06.30. 00:00 nordiquetortue

A következő recept nyaranta gyakran bukkan fel a repertoáromban. Szinte kihagyhatatlan ha van elérhető friss sárgabarack. Persze a kajszi az igazi, de az errefelé északon nem nagyon szokott megjelenni. (Bár mostanra kiderítettem honnan lehet fromage frais-t és Bourdin-t szerezni – csak a vasárnapi ebéd vendégek kellettek hozzá, így kitudja talán azt is lehetne, csak nem a központi piacon kéne keresnem ;)). A receptet eddig soha nem tartottam publikálásra érdemesnek, mert amolyan klasszikus magyar süteményféleségnek tartottam. De egy idő után gyanakodni kezdtem, mivel azok a magyar ismerőseim, akik időnként kint meglátogattak nem mutatták ismeretségét a süteménynek. Bár még ennyi nem lett volna elég, otthon kellett hagynom a receptet ahhoz, hogy rászánjam magam a publikációra, így legalább legközelebb bárhonnan el fogom tudni érni. Bár nem először sütöttem, pont a tésztákhoz való arányokat felejtettem el, valamint egy klasszikus torta esetén talán még annál is fontosabb a torta neve (Elképzelem, ahogy legközelebb majd a dobos torta nevét felejtem el). Tehát a név hiányában nem sikerült kinyomoznom a google segítségével a tészta arányait. A tésztát Avar londoni közreműködésével összehoztuk, de a torta nevét majd csak akkor fogom tudni megírni, ha majd újra Pesten járok vagy esetleg valamelyik olvasónk felismeri és megírja nekünk.
Avar nagyon okosan mutatott rá, hogy melyik tészta féléről van szó (persze mindezt éjfélkor több ezer kilométer távolból), aminek németül – utóbb kiderült lettül is – saját elnevezése van. Tehát Avarnak volt igaza, ugyan az ami a Rákóczi túrós tésztáját is képezi.

???? torta


Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
12 dkg vaj
12 dkg finomítatlan nádcukor (de ideálisabb a porcukor tapasztalatom szerint, attól még omlósabb)
1 tojássárgája
1 dl tejföl

Minden más:
1 csomag vanília puding avagy Avar receptje alapján házikészítésű
1 kg sárgabarack
100 g dió (durván tört)

Hozzávalók a házikészítésű pudinghoz Avar receptje alapján:

1 l tej
8 ek. cukor
6 ek. sima liszt
2 db vanília rúd

A puding elkészítése:

A lisztet a cukorral összekeverem, majd a tej felet kis részletekben 
hozzáadom, úgy hogy közben csomómentesre kevered. A tej másik felét 
felforralom a hosszába és keresztbe félbevágott vanília rudakkal és 
hozzáöntöm a sűrű masszát. Addig főzöm, amíg jó sűrű nem lesz. 
Ha nem akarom nagyon sűrűre, kevesebb lisztet rakok bele.

Magának a tortának az elkészítése:

A tészta hozzávalóinak elkeverésénél egyetlen dolog fontos, hogy a vaj legalább szobahőmérsékletű legyen. A sütőt 180 fokra hevítjuk, kivajazott formába helyezzük a ujjnyi vastagra kinyújtott tésztát (a munkafelületet nyújtás előtt érdemes egy picit belisztezni). A tésztára rátöltjük a pudingot, megszórjuk a durván tört dióval és rárakjuk a meghámozott, kimagozott sárgabarackot (Meghámozni, szerintem úgy célszerű, hogy forrásba lévő vízbe rakjuk a sárgabarackot és addig főzzük, amíg fel nem úszik a víz tetejére. Ekkor kihalasszuk, ha minden jól ment és a barack már hellyel közel meg van érve, akkor könnyen lehúzható lesz róla a héjja.) Kb 30 percig sütjuk. A tészta falába szúrt gyufával tudjuk ellenőrizni, hogy biztosan kész van (ha még nyers a tészta, akkor valami a tésztából hozzáragad majd a gyufához, de az is a tészta megsüléséről tanúskodik, hogy a tészta elválik a forma falától.)
 

6 komment

Címkék: sárgabarack desszert házi vanília puding

A bejegyzés trackback címe:

https://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr34545156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu/ 2008.06.30. 11:38:48

Ennek a süteménynek a nevét én sem tudom, de teljesen hasonlóan (szinte a megtévesztésig így:-)) sütöm én is !! :-))
Barackból még soha, de eperrel és meggyből szoktam, télen pedig üvegesből, úgy is jó:-))
Én sem tettem még föl, mert olyan hétköznapinak gondoltam, amit mindenki tud. Pedig biztos nem!!:-))

Fehérnyúl · http://feher-nyul.blogspot.com/ 2008.11.16. 15:24:17

Nagyon guszta a sütemény, én csoki puding meggy variációval szeretném megcsinálni. A kérdésem csak annyi lenne,hogy kapcsos torta formába raktad, hogy ilyen szép magas lett, és hogy csinálsz-e peremet vagy mivel van beszórva az oldala?

nordiquetortue 2008.11.21. 21:05:44

Pardon, kozben lebetegettem es mai napig nem voltam online.
Igen, kapcsos kerek alaku formaba sutottem. A forma szelehez nyomogattam a tesztat, de nem szortam be semmivel. Ha majd kinyujtod a tesztat ujjnyi vastagra akkor latni fogod, hogy tobb, mint a 20 cm forma alapja, igy a maradekbol ki tudod alakitani ezt a magas szelet.
Remelem sikerul!
Jo sutest es etvagyat!

Fehérnyúl · http://feher-nyul.blogspot.com/ 2008.11.23. 00:22:05

Remélem jobban vagy már! Köszönöm a válaszod. December 9-re van betervezve, majd kommentálom, hogy sikerült :):):)

Fehérnyúl · http://feher-nyul.blogspot.com/ 2008.12.11. 14:27:28

Ahogy megigértem, meg is csináltam a torta csokis változatát. Köszönöm az instrukciókat. Blogomon, mint ihletadót, fel is tüntettem bejegyzéseteket.
süti beállítások módosítása