Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csemege ajánló

Puszta szalonnasütéssel

2007.08.30. 12:20 avar

Itt a nyár vége, de mielőtt még teljesen elromlott volna az idő, az utolsó hétvégét kihasználtuk. A barátikör felkerekerekedett és három napot Kiskunhalas és Zsana között töltöttünk egy tanyán. Igazi ember-nem-lakta hely volt, amit a természet igyekezett visszahódítani magának. Az egyetlen dolog, ami a régi vályogházon kívül a civilizációt idézte, egy fúrt kút volt, ami a fürdővizet biztosította. Az időjárás mellénk állt, így a három napot önfeledt szabadtűzön főzőcskézéssel és beszélgetéssel-alvással-játékkal töltöttünk.

A társasághoz tartozik egy messzeföldön híres bográcsos szakács, így a bográcsot igazi magyaros gulyáslevessel avattuk fel. Igazi kulinaritás volt, a bográcsban-főzés különlegessége és a született szakács-véna találkozása. Sajnos a későbbiekben szakácsunkat elszólította egy szicíliai nyaralás (nem is értem miért :-))) ), így a többi napon már magunkra kellett főznünk.


 

Első este rögtön egy klasszikus szalonnasütéssel indítottunk.

Megraktuk a tüzet: nagyság szerinti sorrendben laza gúlába állítottuk az összegyűjtött száraz ágakat, úgy hogy kívülre kerültek a nagyobb darabok, valamint a gúla alá tettük a régi újságpapírból és elszáradt vadmákból álló gyújtóst. Annyira száraz volt minden, hogy még fújni sem kellett, minden meggyulladt azonnal. Mint ahogy a nagykönyvben a pásztortűz fejezetnél meg van írva. :-)

Van egy másik módszer is a tűzgyújtásra, amikor két párhuzamosan lefektetett nagyobb fadarabra keresztben másik kettőt teszünk és az így alkotott “kémény” közepébe helyezzük lazán a gyújtóst. Nekem ez a második módszer vált be az idők folyamán igazán, de az idei szárazság miatt a gúlás megoldással sem volt semmi gondunk.


Aztán következett a sütögetés.

A kenyeret még a lángon megpirítottuk. Én úgy tanultam az “öregektől” a régi szalonnasütős családi estéken, hogy igazi pirítós kenyér gyártásához a kenyeret lángban kell “lóbálni” rövid ideig, mert akkor nem lesz füstös. Ezzel szemben minden mást már parázs fölött kell sütni, mert ott nagyobb a leadott hőmennyiség, mint a láng fölött. A zsírszalonnán túl a sütögetésnek csak a fantázia szab határt, hisz a virslitől kezdve a gombán és almán át mindent nyársra lehet tűzni.

Mi maradtunk a klasszikus módszernél.

4 komment

Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr94152841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nrodiquetortue 2007.08.30. 17:28:13

És hol marad a tuti bográcsgulyás receptje?

avar · http://afonyasborju.blog.hu 2007.08.30. 17:38:50

Nem akartam mas tollaival ekeskedni. En csak tavolrol figyeltem a gulyas keszitest, kozben egy tarsasjatek szabalyzatat olvastam, meg satrat vertem, meg ilyesmi.

Meg az aranyokat sem tudom pontosan, mivel kostolas utan lett hozzateve ez-az. Es serteszsiradek meg serteshus is volt benne.

De ha szeretned, akkor leirom egy masik sikerdijas gulyasleves receptjet. :-)

nordiquetortue 2007.08.30. 17:50:45

Attól még, hogy én nem élek a sertéssel, az olvasóink még lehet...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.07. 20:09:04

Padló!
Keresem a pásztortüzet hogy kell megrakni és csak itt találom meg.
Köszi. Üdv.
süti beállítások módosítása