
A helyiek nyelvén csak Zwiebelkuchen und Federweisser klasszikus őszi párosítás Németországban.
Igazából Federweisser a neve minden, a must és a bor közötti erjettségi fokú, szőlőből készült italnak. Szó szerinti fordításban tollfehérítőt jelent, ami a murciban lévő élesztőgombákra utal. Különleges fajtája a vörösbortermelő vidéken készített Federroter (= tollvörösítő).
Hozzávalók 1 tepsi hagymatortához:
Tészta:
1 kocka élesztő
50 dkg liszt
cca 1,2 dl tej
15 dkg vaj
kevés cukor, só
Töltelék:
2 kg nagyfejű hagyma (Gemüsezwiebel)
30 dkg kicsi szalonnakocka
4 tojás
2 pohár zsíros tejföl (mi 24%-os Schmand-ot használtunk)
3 gerezd fokhagyma
kevés zsiradék (lehet olaj, vaj, mi libazsírt használtunk)
só, frissen őrölt bors és szerecsendió
A kevés cukorral dúsított tejben jól felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük a liszttel, vajjal és kevés sót adunk hozzá. A meggyúrt tésztát meleg helyen kb egy órát kelni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk.* Közben egy nagy lábosban feltesszük a tűzre zsíradékot és a szalonnakockákat, majd ha már felforrósodtak, beleszórjuk a hagymát és a fokhagymát és meg pároljuk. (Kevés cukor hozzáadásával a hagymának karamellizált íze lesz.) Közben a tojásokat és a tejfölt elkeverjük, valamint beleszórjuk a fűszereket. Amikor a hagyma megpárolódott, akkor lehúzzuk a tűzhely széléről és egy kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatoszan beleöntjük a tojásos tejfölt, vigyázva, hogy ki ne csapodjon a fehérje.
A megkelt tésztát kinyújtjuk a zsiradékkal megkent tepsi alján, majd beleöntjük a tölteléket. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb 30 percig sütjük.
Hétfőn délben az összes kollégám közül nekem volt a legfinomabb ebédem! :P
* Sikerült úgy megpucolnom kb 20 fej hagymát, hogy nem sirtam közben (csak az orrom folyt). Sarlatánságnak tartottam, de tényleg működik, ha az ember vizet tart a szájában!