Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Csemege ajánló

Rebarbarás nyamma

2008.06.24. 16:28 nordiquetortue

Kinőtt a nagyi kertjében a rebarbara, így nem volt mit tenni el kellett készíteni. Anyukámék valami édeset szerettek volna, pedig sok minden mást is lehetett volna belőle. És ha nem is legközelebb, akkor majd a következő nyáron. A rebarbarának sok titka van, de talán a legköztudottabb, hogy mérgező a levele. Ám a piacon amúgy is levél nélkül árulják. Mielőtt eljöttem volna otthonról, imitt-amott már árulták, persze nem tudom milyen minőségben. A lényeg, hogy a nagyi rebarbarájáért nem kellett aggódnom, de még így is meghámoztam. Biztos, ami a biztos, a brit ismerősök meg amúgy is furán nem mosnak meg dolgokat, így az már nem is lepett meg, hogy a rebarbarát nem hámozzák. Íme a most már általam is kipróbált receptjük, hámozott rebarbarával:

 

Tejfölös rebarbara süti (puding formájában is fogyasztható)

 

Hozzávalók:

 

100 g vaj (szobahőmérsékleten)

100 g porcukor (ne sajnáljuk a minőséget, mert ízben érezhető)

100 g vegyes dió, mogyoró és mandula (durván aprítva)

1 tkanál fahéj

250 g sötét muscavado (nád) cukor

1 nagy tojás

225 g liszt

1 tkanál szódabikarbonát

300 ml tejföl (20% körül)

300 g rebarbara (egy centis darabokra vágva)

 

Gázsütőt 180 C, elektromosat 160 C fokra hevítjük kb 30x40x3 cm (eredeti recept szerint 33x23x5 cm) formába sütőpapírt teszünk. Az oldalakat szükség esetén kivajazzuk. Ha puding formájában tálaljuk, akkor bármilyen sütőbe rakható kivajazott edény megteszi. A vaj egyötödét felolvasztjuk és a porcukorral, a diós, mogyorós, mandulás keverékkel, valamint a fahéjjal elkeverjük. Félretesszük.

Külön a nádcukrot a maradék vajjal és tojással elkeverjük. Ha már krémes hozzáadjuk a lisztet, fél teáskanál sót és a tejfölt. Utoljára adjuk hozzá a rebarbarát.

Rebarbarás tésztát a formába öntjük, majd a tetejére a diós, mogyorós, mandulás keveréket tesszük. 30-35 percig sütjük. Azonnal tálaljuk, ha puding formában szeretnénk elfogyasztani. Süti esetén hagyjuk kihűlni.

 

2 komment

Címkék: dió mandula mogyoró desszert rebarbara

A bejegyzés trackback címe:

https://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr24537368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cserke 2008.06.24. 23:04:15

Ez nagyon jó lehet, kipróbálom, ha kapok rebarbarát.
És nagyon éhes lettem, ami este 11kor nem annyira jó.

nordiquetortue 2008.06.29. 20:43:20

5 nap elteltével már rá merek kérdezni, hogy sikerült-e kiprobálni azóta a recepte avagy sem? És ha igen, akkor hogyan sikerült?