Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Csemege ajánló

Vénasszonyok nyara: Hagymatorta és must

2007.09.24. 20:54 avar

Vasárnapra vendégeket vártunk. Azt ünnepeltük, hogy mindenki újra Wuppertalban van, de egyúttal kihasználtuk az utolsó napsütéses őszi délutánt is, és nagy nyári élménybeszámolót tartottunk az erkélyen napozva. Az eseményre hagymatortát sütöttünk, melyhez friss badeni must dukált.

A helyiek nyelvén csak Zwiebelkuchen und Federweisser klasszikus őszi párosítás Németországban.

Igazából Federweisser a neve minden, a must és a bor közötti erjettségi fokú, szőlőből készült italnak. Szó szerinti fordításban tollfehérítőt jelent, ami a murciban lévő élesztőgombákra utal. Különleges fajtája a vörösbortermelő vidéken készített Federroter (= tollvörösítő).


 




Hozzávalók 1 tepsi hagymatortához:


Tészta:

1 kocka élesztő

50 dkg liszt

cca 1,2 dl tej

15 dkg vaj

kevés cukor, só


Töltelék:

2 kg nagyfejű hagyma (Gemüsezwiebel)

30 dkg kicsi szalonnakocka

4 tojás

2 pohár zsíros tejföl (mi 24%-os Schmand-ot használtunk)

3 gerezd fokhagyma

kevés zsiradék (lehet olaj, vaj, mi libazsírt használtunk)

só, frissen őrölt bors és szerecsendió


A kevés cukorral dúsított tejben jól felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük a liszttel, vajjal és kevés sót adunk hozzá. A meggyúrt tésztát meleg helyen kb egy órát kelni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk.* Közben egy nagy lábosban feltesszük a tűzre zsíradékot és a szalonnakockákat, majd ha már felforrósodtak, beleszórjuk a hagymát és a fokhagymát és meg pároljuk. (Kevés cukor hozzáadásával a hagymának karamellizált íze lesz.) Közben a tojásokat és a tejfölt elkeverjük, valamint beleszórjuk a fűszereket. Amikor a hagyma megpárolódott, akkor lehúzzuk a tűzhely széléről és egy kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatoszan beleöntjük a tojásos tejfölt, vigyázva, hogy ki ne csapodjon a fehérje.

A megkelt tésztát kinyújtjuk a zsiradékkal megkent tepsi alján, majd beleöntjük a tölteléket. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb 30 percig sütjük.


Hétfőn délben az összes kollégám közül nekem volt a legfinomabb ebédem! :P


 

* Sikerült úgy megpucolnom kb 20 fej hagymát, hogy nem sirtam közben (csak az orrom folyt). Sarlatánságnak tartottam, de tényleg működik, ha az ember vizet tart a szájában!

6 komment

Címkék: egyéb torta hagyma élesztő német konyha

A bejegyzés trackback címe:

https://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr50175976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

provence 2007.09.24. 22:06:44

Szia! Ez nagyon finom lehetett! A töki pompos jutott róla eszembe.

Zsuzsa · http://habolondneszeddle.blogspot.com/ 2007.09.24. 22:08:31

De ugye murcit azért nem vittél a munkahelyedre, vagy igen?! :)
Még sosem csináltam hagymatortát kelt tésztával, csak linzerszerűvel vagy réteslappal, ezek szerint arrafele ez a hagyományos? (a töltelék nálam is nagyon hasonló)

avar · http://afonyasborju.blog.hu 2007.09.24. 22:20:12

nem, murcit nem vittem magammal, hianyoltak is a nemetek. :-) Nekik ez a ket dolog szorosan osszefugg. Erdekes volt viszont, hogy ennek a murcinak szerintem nem volt semmi alkoholtartalma. Pedig forrt rendesen az uvegben. Valahol van az uvegek tetejen egy kis lyuk (gyarilag) hogy a fejodo gazok szabadon tavozhassanak, ezert csak allitva szabad tarolni.

A suto-tarsaimnak is uj volt, hogy elesztos tesztat hasznaljanak a hagymatortahoz. A legujabb Brigitte kozol egy ehhez hasonlo receptet, ez volt az alapotlet. De az aranyokat mar a sajat szokasok alapjan allitottuk ossze.
Az elesztos teszta bevalt. 30 perc sutes utan kivulrol ropogossa, belulrol meg omlossa valt. Finom lett.

avar · http://afonyasborju.blog.hu 2007.09.24. 23:36:51

kedves provence, milyen az a töki pompos, ami eszedbe jutott?

joyner · http://zsuzsifoz.blogspot.com/ 2007.09.29. 15:26:13

Szia!

Majdnem ugyanezt csináltam meg a Príma Konyha receptje alapján tavasszal. Nagyon finom volt. Jó hogy leírtad, mert elszórtam valahováaz újságot..

avar · http://afonyasborju.blog.hu 2007.09.30. 19:02:05

szivesen. Nekem is nagyon izlett. Szivesen kiprobalnam egyszer porehagymabol is.