Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Csemege ajánló

Áfonyás Victoria torta

2007.07.30. 13:38 nordiquetortue

Ha valamit elleshetünk a brit konyhából, akkor egyértelműen a desszertek környékén kell ólálkodnunk. Hiszen a legfinomabb teasüteményeket talán pont ők készítik. A Victoria cake ráadásul az egyik leggyorsabban és legkönnyebben elkészíthető tortafajta. Az alap tésztát tetszés szerint ízesítjük csak a fantáziánkon múlik. Ki citromosan, ki kókuszosan szereti, de még a csokitól sem riadnak vissza. Praktikus okokból nekem az áfonyára esett a választásom. Legalább addig is skóciai emlékeimben időzhettem.

Áfonyás Victoria torta
20 cm
elkészítési idő: 10 perc
20 perc sütés
max: 5 perc díszítés

6 db tojás

350 g liszt

350 g cukor

350 g vaj

500 ml tejszín

300 g áfonya

30 g vaníliacukor


A cukrot a vajjal jó alaposan elkeverem. A tojás fehérjét és sárgáját még külön összekeverem, majd hozzáadom a vajas cukorhoz. Újra elkeverem, majd fokozatosan hozzáadom a lisztet. Érdemes habverőt használni, hogy a tészta levegős maradjon. Amikor a tésztát simára kevertük és a liszt is elfogyott, a kész tésztát elfelezem. Az egyik felébe 100 g mosott áfonyát keverek óvatosan, hogy a bogyók egybemaradjanak. Kivajazott formában 20 percig megsütöm az áfonyás tésztát. A forma oldaláról le fog válni a már megsült tészta, innen tudom, hogy kész. Majd kisütöm a tészta másik felét is. A sütés után mind a két tésztát rácson hagyom kihűlni (ez fontos, hogy ne vizesedjék a tészta), amelyet textillel vagy konyharuhával takarok le. A másik 100 g - vagy egy kicsivel több - áfonyát villával összetöröm. Az áfonyás tésztát teszem alulra, erre kerül az összetört áfonya, majd rárakom a másik tortalapot. A tejszínt felverem a vaníliacukorral, amellyel a tortát bevonom. A tetejére rászórom a maradék áfonyát.

Fényképezte: Zalán Klára

1 komment

Címkék: torta áfonya desszert brit konyha victoria cake variációk gyorsan egyszerűen

A bejegyzés trackback címe:

https://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr77128197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nordiquetortue · http://afonyasborju.blog.hu 2008.07.10. 19:33:04

Először a tojássárgáját (egyenként) és a legvégén a kemény habbá vert fehérjét. A sütő 180 fokon...