Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

július 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Csemege ajánló

Cukkíni lasagne – sütés nélkül

2008.07.07. 22:39 nordiquetortue

Nyáron nagy előnynek érzem ha úgy tudok valamit ebédre elkészíteni, hogy még a sütőt se kell bekapcsolnom, ez most ilyen lesz (volt). Tudom furán hangzik lasagneát sütő nélkül, de ez amolyan „lasagne”, hogy a rétegek miatt hívják annak, magyarul inkább rakott, sem mint lasagne. Mellesleg ez az étel nem csak avégett érdemli ki a nyári listán való szereplését, hogy szezonális hozzávalókból építkezik és sütő sem kell hozzá, hanem azért mert rendkívül hűsítő ízvilágot kölcsönöz neki a citrom és a menta. Arról az előnyéről nem is beszélve, hogy hidegen tálalható, sőt hűtőből előkapva 36 foknál…. (bár itt még mindig csak 26 a legmagasabb szint, ameddig a higany fel mert merészkedni).

Nyári cukkíni lasagne

Hozzávalók:

2 spárgatök (cukkíni) – hosszában vágva
olíva olaj
3 nagyobb grillezett piros paprika (ha nincs a hétvégi grillezésből a boltból üveges kiszerelésben beszerezhető) – serpenyőn felmelegítjük őket
50 g feta sajt, kis darabokra vágva
2 evőkanál mascarpone sajt
1 evőkanál fenyőmag (pirítva)

az öntethez:
4 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál citrom lé
1 evőkanál aprított menta levél
1 marék frissen aprított petrezselyem

A spárgatökök kevés olajban két oldalról rövid ideig serpenyőn sütjük, a paprikát felmelegítjük. Míg az imént említett alapanyagok készülődnek, addig a kis darabokra tördelt/vágdalt fetát a mascarponeval elkeverjük egy külön edényben. Az öntet hozzávalóit egybeteszem egy másik edényben (lehetőleg fedővel) és összerázom (shake it well!). A spárgatököt és a paprikát rétegekben egymásra teszem, a különböző szintek között öntetet permetezet és bekenem a mascarponés fetás tölteléket. A végén leöntöm az öntettel és rászórom a pirított fenyőmagvakat.

A recept az Olive magazin 2007 decemberi számából kavarodott el hozzám.

 

1 komment

Címkék: paprika mascarpone fenyőmag egyszerűen feta sütés nélkül cukkíni lasagne spárgatök

A bejegyzés trackback címe:

http://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr74557854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

csilla 2008.08.15. 11:41:36

Szia!

Megpróbáltad már megsütni az Ország Tortáját? Jó lenne, ha kipróbálnád, aztán megírnád, hogy sikerült. Biztos hallottad, hogy most az idén a Miniszterelnöki Hivatal által meghirdetett pályázaton a szatmári szilvapálinkás torta nyert. Nem hiába hungarikum az a pálinka,… Én meg szabolcs-szatmári lány vagyok, szóval meg akarom anyuékat lepni, csak nem tudom bele merjek e vágni,… Szóval küldöm a receptet! Innen sikerült letöltennem: augusztus20.freeblog.hu/categories/torta/

Köszi!


A Szatmári szilva torta receptje:

Piskóta
Aszalt szilva 0,34 kg
Casino Rum 0,06 l
Dió (finom) 0,07 kg
Vaj 0,12 kg
Porcukor 0,12 kg
Egésztojás 0,12 kg
Liszt 0,14 kg
Sütőpor 0,005 kg
Fahéj 0,005 kg
Citrom héj 0,007 kg
Só 0,003 kg
Vanília rúd 1 db

Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojás keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
A kikevert masszából három 0,34 kg-os (nyersen) adagot tudunk kimérni majd 23 cm átmérőjű, és 1 cm magas lapokat kikenni.
Sütés: 210 C-on 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.


Krémek

Alap krémek

Marcipán krém
Tej 0,13 l
Tojássárgája 0,10 kg
Marcipán(1x-es) 0,10 kg
Keserű marcipán 0,011 kg
Cukor 0,022 kg
Csoki krém
Tej 0,09 l
Tojássárgája 0,05 kg
Kakaó massza 0,03 kg
Cukor 0,06 kg

A marcipán alap elkészítése a következő. A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért , hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.
Csoki alapkrém készítése. A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk
majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaó masszát és a tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixolyuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük le.

Szilvapálinkás szirup
Szilvapálinka (eredeti) 0,03 l
Cukorszirup (50%-os) 0,03 l

Betöltéshez szükséges krémek

Marcipán alap 0,35 kg, Tejszínhab 0,13 kg, Zselatin (főzött) 0,03 kg
Csoki alap 0,20 kg, Tejszínhab 0,10 kg, Zselatin (főzött) 0,02 kg

Főzött zselatin (Víz 0,25 l, Zselatin 0,04 kg)

Betöltési technológia

A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összesek, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém, ¾ részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipán krémet rákenjük, és a félrerakott csoki krémmel megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra elteltével, szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt mandulával díszítjük.