Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csemege ajánló

Fapados konyha

2007.10.28. 18:25 nordiquetortue

Egy barátom erősen csodálkozott, amikor meghalotta, hogy Skóciában heti 10 fontból sikerült kihoznom a napi 3x étkezést, amelybe legalább napi egy adag meleg étel is tartozott. Ez a poszt részben neki szól. Akár mennyire is igyekszem, a bravúrt nem sikerült megismételnem itt Vancouverben. Általában egy alkalommal 10-14 napra elegendőt vásárolok be körülbelül 50 dollárért (kb 9000 Ft). Részben talán azért, mert Skóciához képest itt messze menőkben jobb minőségű a zöldség. Amennyiben nem hódolok be a bio/organic őrületnek akkor jó minőségű zöldséghez akár olcsóbban is hozzáférhetek. Nem vagyok sem szakértő, sem guru. Az ízlelő bimbóim sincsenek kiképezve, de meglep, hogy ha a megfelelő paradicsomból vásárolok, akkor még így jócskán a ősz mélyében járva is képes a nyár ízeit garantálni. Valamit tudhatnak a helyi termelők, ha költséghatékonyan(?) sikerült kikonkurálniuk az olcsó floridai és kaliforniai importot.

De most szóljék a fáma a brokkoliról. Fapadosan, azaz olcsón, finomat, nem feltétlenül a minőség rovására. Félreértés ne essék, elkötelezett híve vagyok a jó dolgoknak. A lazac összehasonlíthatatlan, ha vadvizi, vagy antibiotikummal agyon adagolt tenyésztett. A marhánál is igen is számít a márványozottsága és még sorolhatnám a példákat. A sushinál a legapróbb részletek is fontosak. A halon túl, például a rizs. Mert bár a rossz és közepes halat nem fogja feldobni, de rontani tud, ha akar.

Hogyan vegyünk jó brokkolit?
Pesten lehet mostanság már lehetetlen friss brokkolit beszerezni, de talán akad kivétel. Végül is a fagyasztott is jó, de ez nem feltétlenül lesz olyan, mintha frisset vennénk. Kerüljük a vastagszárú brokkolikat. Ha virágok nagyobbak, kinyíltak, sárgás zöldes a színük vagy fonnyadtak, akkor a brokkoli nem friss. Soha ne vegyünk puha vagy sikamlós brokkolit. A brokkolit kisebb fejekre osztjuk, vágjuk fel. A kis fejeket ízlés szerint félbe is vághatjuk. Úgy hamarabb párolódik. A kínai negyedben 1,5 dollárért beszerezhető bambusz pároló edény, de egyéb alkalmatosság hiánya esetén maradhatunk a tradicionális vajban párolásnál. Serpenyő, vaj, kevés víz fedő (?) közepes láng 10-15 perc, amíg puha nem lesz. De nem annyira puha, hogy összeessen.

Brokkoli sajtos tojásos mártással

1 aránylag éhes fő részére (mint én)

1 közepes fej brokkoli

2-3 főtt tojás

2-3 evőkanál tejföl

Mild vagy Classic Cheddar sajt vagy bármilyen más finoman olvadó sajt (A magyar trapistát nagyon nem ajánlom)

Bors


Szerecsendió

Paprika

A brokkolit a fent említett módon megpároljuk, és amennyiben akad egy kis időnk sütőtálba tesszük ráöntjük a mártást és legalább negyed órán át hagyjuk összeérni az ízeket. Ha sietünk, esetleg edény hiányában szenvedünk, akkor a frissen párolt brokkolira azonnal öntjük a szószt és tálaljuk.

A mártás:

A tojásokat apró kockákra vágjuk a fűszerekkel (ne fukarkodjunk velük, mert a tejföl hajlamos az önkényuralomra), a tejföllel, és a sajttal alaposan elkeverjük. Én csak épp annyira melegítettem fel, hogy a sajt szépen elolvadjon benne. A tejfölt nem közvetlenül melegítettem. Hanem, mintha csokoládét olvasztottam volna, forrásban lévő vízbe tettem az edényem. Mert nekem így jobban ízlik – ergo nem kötelező. Jó étvágyat ;)

1 komment

Címkék: könnyű gyorsan egyszerűen brokkoli

A bejegyzés trackback címe:

https://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr19211078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fakanál · http://fakanal.freeblog.hu 2007.10.29. 18:26:39

Épp ellenkezőleg, Pesten hála istennek nagyon-nagyon sok helyen lehet friss brokkolit kapni!:)
süti beállítások módosítása