Áfonyás borjú

Gasztróblog a világ két tájáról.

Áfonyás borjú

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csemege ajánló

Zucchina Alchemilla

2007.08.31. 23:10 nordiquetortue

Apró falatkák a nyár és a cukkíni szezon elbúcsúztatásához vagy éppen jövőre ezek köszöntéséhez. Elkészítése könnyű, gyors és semmiféle őrdöngőséget nem kíván meg. Sőt megunhatatlan, mivel akár végtelen féle módon variálhatjuk.
 
Pár éve egy tanyán egyik barátommal közösen találtuk fel ezt az ételt. Akkor egy nagyon szép nyarunk volt, ami a termésben is megmutatkozott. Paradicsomban, fokhagymában és cukkíniben dúskáltunk. Így született az ötlet
 
Hozzávalók
 
x db cukkíni
minden egyes közepesen megtermett cukkíni után 2 db közepesen megtermett paradicsom
cukkíninként fél fej fokhagyma
kedvünkre való sajt
só, bors
 
A zöldségeket leöblítjük. A cukkínit kisujjnyi vastagságra szeleteljük. Vághatjuk akár ferdén is, így nagyobb szeleteket kapunk. A szeletek mindkét oldalát bedörzsöljük első körben sóval, majd borssal. A grillt vagy a serpenyőt olívaolajjal felhevítjük, majd a szeletek egyik oldalát közepes tűzön enyhe barnára sütjük. Míg a szeletek készülődnek, fogjuk a piros pozsgás, mosolygós paradicsomainkat és szeletekre vágjuk. A fokhagymánkra rátenyerelünk, a gerezdeket megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Ez lesz az étel gerince. Ha vastagra sikerülnek a fokhagyma szeletek, íze dominánssá válhat. De bevallom, nekem is időbe tellett míg megtanultam átlátszó vékonyságú fokhagyma szeleteket vágni. Ha a cukkíni szeletek egyik oldala elkészült, fordítunk rajta egyet, majd minden egyes darabra két-két fokhagyma szeletet helyezünk, mintha a cukkínik kinyitnák szemeiket. Erre rakjuk a paradicsom szeleteket és végül a sajtot, amivel e kecses hölgy majd pírját igyekszik takargatni. Sajtból különféléket alkalmazhatunk, az én tapasztalatom szerint a zsírosabb sajtok a nyerők, egy Cheddar vagy ha nem akad épp más akár egy trappista is. Kilehet próbálni olvadós füstölt sajttal, aki még nem unta meg a klasszik kombináció mozzarellával, bár ott a fokhagymával teremtett összhatás fura is lehet. Fetával is bátorkodhatunk, bár akkor nyakon löttyinteném egy kis joghurttal tálalás előtt.
Ha minden rákerült, lefedjük és a sajt alapos elolvadásáig hagyjuk a lángon, majd tálalunk. Elsősorban előétel vagy grill partyra alkalmas, de egy kevés couscoussal remek főfogás is válhat belőle. Ő lenne hát a piruló cukkíni falatka, avagy Zucchina Alchemilla (a mester szerint).
 
Ez lenne hát a mi VKF VIII. nevezésünk más bőrébe bújva.

3 komment

Címkék: könnyű paradicsom vkf előétel gyorsan egyszerűen cukkíni

A bejegyzés trackback címe:

https://afonyasborju.blog.hu/api/trackback/id/tr88154379

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - Bloghu 2007.08.31. 23:13:59

[...]a nyár és a cukkíni szezon elbúcsúztatásához vagy éppen jövőre ezek kös..[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása